Curiosa®
gél

Curiosa®
gél

A cukorbetegség talaján kialakult lábszövődményekről


Magyarországon közel 700.000 diagnosztizált cukorbeteg él és sokan nem is tudnak betegségükről. A cukorbetegeknél gyakran alakulnak ki lábszövődmények, melyek sebek, fekélyek megjelenéséhez vezetnek. Ezek nemcsak nehezen gyógyulnak, de gyakran elfertőződnek és a végtag elvesztésével fenyegetnek. A sebek megjelenésének leggyakoribb oka a megelőzés alapvető lépéseinek elmulasztása.

Miért alakulnak ki ezek a sebek a cukorbetegek lábán?


A cukorbetegséghez gyakran társul az idegrostok károsodása a végtagokon, az ún. neuropátia. Ennek következménye a láb deformálódása, a talpon a túlterhelési pontok megjelenése, amelyeket a bőrkeményedések jeleznek. Az idegkárosodás miatt a bőr szárazzá válik, gyakran gombás fertőzéssel együtt járó veszélyes körömelváltozások is kialakulnak.

További tünetek a fokozott szaruréteg termelés, a verejték elválasztás zavara, valamint a bőrben lévő hialuronát mennyiségének drasztikus csökkenése, ami miatt a bőr igen sérülékennyé válik.

A cukorbetegek bőrében a hialuronát szint közel nullára csökken és ez független az életkortól


A neuropátia következménye még az érzéketlenség, a fájdalomérzet teljes kiesése. Emiatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, nem érzi az ütéseket. Ezek az észrevétlen sérülések vezetnek a fekélyek kialakulásához. Az idegkárosodás mellett a hajszálerek viselkedése is módosul, sőt a bőr szerkezete is megváltozik. A cukorbetegek lába fokozott odafigyelést, mindennapos ápolást igényel! Fontos a bőr és körömelváltozások kezelése, a kóros talpi nyomáspontok mielőbbi tehermentesítése és a sérülékeny láb védelme egyedi cipő és lábágy használatával. A lábon lévő sebek kialakulása megelőzhető, ha a cukorbetegség gyógyszeres kezelése és a diéta betartása mellett időben megtörténik a lábak gondos állapotfelmérése és az orvosi utasításoknak megfelelően történik a láb – és a bőrápolás. A bőrkeményedések eltávolítása rendszeres időközökben szakember segítségével végtagmentő, nem túlzás, hogy akár életmentő is lehet (ezt nevezik orvosi pedikűrnek). A lábszövődmények megelőzésében fontos szerepe van még a tehermentesítésre szolgáló védőcipőnek és talpbetéteknek (ortéziseknek). Ezek használata már akkor javasolt, amikor még nem alakultak ki sebek a lábon.

A jó védőcipő merev talpú, mély, hogy a tehermentesítő, teherelosztó, teljes felszínen a talphoz simuló egyedi betétet, az ortézist befogadja. A merev talp azért fontos, mert a szövődmények jellegzetesen a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek vonalában jelentkeznek és a merev talppal elérhető, hogy itt a terhelés és a nyíróerők minimálisra csökkenhessenek. A cink-hyaluronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával a bőr sokkal ellenállóbbá tehető a külső behatásokkal szemben. Segítségével a talp túlterhelési pontjain kialakult bőrkeményedések felpuhíthatók, eltávolításuk könnyebbé válik. Így a kritikus terhelési pontokon a fekélyesedés esélye minimálisra csökkenthető.

Miért fontos ezeknek a bőrkeményedéseknek az eltávolítása?


A fekélyek általában a dörzsölésnek kitett felületeken vagy a talpi nyomáspontokon alakulnak ki, mivel a járás során a bőrkeményedések alatt láthatatlanul és észrevétlenül lágyrész bevérzések alakulhatnak ki. Ezek könnyen befertőződnek, és ekkor kezdődnek az igazi bajok. A mély szövetek felé gyakran könnyebben terjed a gyulladásos folyamat, mint a vaskos bőrkeményedésen át a felszín felé. A mély szöveti gyulladás pedig legtöbbször rejtve marad, csak akkor lesz felismerhető, ha már a lábszár is duzzadt lesz. Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és a láb csak széles sebészi feltárásokkal menthető meg. A cukorbeteg láb műtéti sebeit nem szabad összevarrni, nyitottan kell kezelni szakszerű sebtisztítással, fertőtlenítőkkel, korszerű kötszerekkel. A nagy sebek gyógyulását követő hegek minősége és mielőbbi terhelhetősége miatt fokozottan ajánlott a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél mindennapi alkalmazása. Ez a készítmény hialuronát tartalma segítségével meggyorsítja a sebgyógyulást, cink tartalma révén pedig segít megelőzni a felülfertőződést. Az így kialakult heg rugalmassá, ellenállóbbá válik. A talpi sebek kiújulásának megelőzése a végtagok sorsa szempontjából sarkalatos kérdés.

Bármilyen új cipő – legyen az akár egy egyedileg készített ortopéd cipő – az első viselés során sérülések kialakulásának veszélyével jár és csak nagyon óvatosan szabad használatba venni. Ilyenkor különösen fontos, hogy a bőrt a Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával óvjuk, hogy ne tudjanak kialakulni banális felületes bőrsérülésekből súlyos, mélybe terjedő gyulladások. Ha a gyógyítás folyamatában átmeneti gipszrögzítésre vagy a térdkalács inán támaszkodó magas tehermentesítő csizmára, úgynevezett ortézisre van szükség, óhatatlanul kialakulnak apró bőrsérülések. Még a sebkezelés alapvető részét képező rugalmas pólyázás vagy a kompressziós harisnya viselése is okozhat bőrelváltozásokat a tanuló időben, amíg a beteg, vagy hozzátartozója meg nem tanulja a helyes technikát.

A Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával ezek a következmények is nagy valószínűséggel megelőzhetők.

Szerencsés, ha a védőcipő kellő felvilágosítás és orvosi kontroll mellett kerül átadásra, mert a speciális járásmód megtanulása igen fontos. Jó hír, hogy az egyre szaporodó Diabétesz-Láb Ambulanciák alkalmasak a komplex ellátásra, ezeken az ambulanciákon egyre nagyobb számban működnek az orvosi-pedikűr rendelések, így a veszélyes körömelváltozások és bőrkeményedések eltávolítása orvosi felügyelet mellett, szakszerűen történhet meg.

A bőrápolás részleteinek, a bőr hiány-állapotainak elmagyarázása is alapvető része a kezelésnek. Mindezeket azért fontos hangsúlyozni, mert a csonkoló műtétek legnagyobb része a banálisnak tűnő lábujj elváltozások számlájára írható.

A Diabétesz-Láb Ambulanciákon egyre több helyen van lehetőség arra, hogy a diabetológus, infektológus, sebész, érsebész, traumatológus, ortopédsebész, ortopédcipő készítő és az orvosi lábápoló, gyógytornász együttes munkája eredményekét a beteg bevonásával minél több cukorbeteg végtagját megmentsék az amputációtól.

Megfelelő lábápolással lehetőség van a sebek megelőzésére, hozzárétő orvosi kezeléssel a kialakult sebek begyógyíthatóak és a kiújulás is megelőzhető


Összefoglalva:


Sajnos sok cukorbeteg nincs tisztában a diabétesz veszélyeivel és nem jár rendszeresen gondozásra. Időben elvégzett vizsgálatokkal a neuropátia és következményei felfedezhetők, a szövődmények esélye prognosztizálható és az már a betegeken múlik, hogy kellő gondossággal, odafigyeléssel törődik-e saját betegségével.

A cukorbetegek számára fontos

  • az alapbetegség folyamatos kezelése,
  • a láb bőrének megfelelő ápolása,
  • a védőcipő, ortézis használata.

Ezeknek a szabályoknak a betartásával meg lehetne előzni a lábsebek kialakulását. Ezek a lábelváltozások ugyanis típusosan nem fájnak, így könnyen hanyagolja mindenki.

Amikor már sebek jelennek meg a lábon, sokkal nehezebb és lényegesen költségesebb a gyógyulást elérni, és a kilátások sokkal rosszabbak.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!