Curiosa®
gél

Curiosa®
gél

Az égési sérülések ellátásáról


Az égési sérült betegek komplex ellátást igényelnek, melynek fontos része a bőrön keletkezett égési sebek ellátása. A kisebb égési sérülések járóbeteg-ellátás keretében is kezelhetők, míg a súlyos égési sérülteknek intézeti elhelyezésre és kezelésre van szüksége.

Kiváltó ok szerint megkülönböztetünk

 • forrázásos égést, (forró folyadék)
 • kontaktégést (ruhatűz),
 • lángégést (lakástűz, robbanás),
 • elektromos égést (áramütés, villámcsapás esetén),
 • kémiai égéseket, (vegyi anyagok okozta)
 • sugárzás (ionizáló sugárforrás) okozta égési sérüléseket.

Az égési sérülés súlyosságát több tényező határozza meg. Így fontos az égési seb mélysége, kiterjedése és elhelyezkedése. Ezen kívül még figyelembe kell venni a sérült korát és általános állapotát is.

Az égési seb mélysége lehet

 • I fokú felszínes égés (bőr pirossá válik és erős a fájdalom)
 • II/a fokozatú felületes részleges mélységű égés (hólyagok keletkeznek, bőrhiány miatt vérzés jelentkezik, erős a fájdalom)
 • II/b fokozatú mély részleges mélységű égés (az égett terület sápadt fehér, a fájdalom mérsékelt)
 • III. fokú teljes mélységű égés (az égett terület fehéres/barnás, a sérült idegvégződések miatt fájdalmatlan)

Az égési sérülés kiterjedését %-ban adjuk meg.


A teljes testfelszín 100 %-nak felel meg, a beteg tenyere 1 %.-nak számítható.

Gyermeknél 5 %, míg a felnőttnél 10% testfelszín fölötti égés esetében javasolt a kórházi kezelés, de III. fokú égés esetében már az 1 % kiterjedésnél is intézeti ellátás szükséges.

Nagyon súlyos állapot jön létre, ha a teljes testfelület több mint 35-40 százaléka sérült vagy ha a légutak is érintettek. A tűzzel járó füst és az égés közben felszabaduló mérgező gázok tovább ronthatják a sérült állapotát. Súlyos égési sérülés esetén a beteg nagy mennyiségű, ásványi anyagokat és fehérjéket tartalmazó folyadékot veszít, ami felboríthatja a vérkeringését, és sokkos állapotot idézhet elő.

Súlyos égési sérülésnek számít az is, ha a kezek, lábak, nemi szervek tájékán vagy az arcon történt a sérülés.

Az I. fokú felszínes égések, forrázások általában háztartási balesetek során keletkeznek, de ilyen tüneteket okozhat a túlzott napozás vagy a szolárium hatása is.

Ezek a felületes égések egy jó általános állapotú beteg esetében legfeljebb ambuláns ellátást igényelnek, és legtöbbször jól gyógyulnak.

Mindenképpen orvosi ellátás javasolt:

 • ha a felületes I fokú felszínes égés vagy II/a fokozatú felületes részleges mélységű égés kb. fél tenyérnyinél nagyobb (0,5% vagy annál nagyobb testfelszín sérült);
 • ha a sérülés az arcon, ízületek felett (pl. váll, könyök, csípő, térd, boka), a kézen, a lábon vagy a nemi szervek tájékán helyezkedik el;
 • ha a sérülés II/b fokozatú mély részleges mélységű, vagy III. fokú teljes mélységű;
 • ha az égési sérülés területén a gyulladásos tünetek fokozódnak (a bőrpír, a fájdalom erősödik, a duzzanat fokozódik, esetleg gennyes váladék jelenik meg).

Az égési sebek kezelése


Az égés mélységének csökkentésére és a fájdalom csillapítására a folyó, hideg vízzel történő hűtés javasolt 8-10 percen keresztül. Ez segíthet meggátolni a mélyebben fekvő szövetek további károsodását. Hűtés után a sebet fertőtlenítsük le, mivel az égett testfelszín jó behatolási kapu a kórokozók számára. A fájdalmat fájdalomcsillapítókkal is enyhíthetjük.

Az égési sebek minél gyorsabb és szebb gyógyulásának érdekében optimális sebgyógyulási viszonyokat kell biztosítani, ehhez legalkalmasabb a nedves sebkörnyezet.

A sebkezelő anyagokkal szembeni elvárás, hogy legyen baktériumölő hatása, és ne károsítsa a szöveteket.

Ezeknek az elvárásoknak kiválóan megfelel a Curiosa® sebkezelő gél, amely cinket és hialuronátot tartalmaz.

Mivel a hialuronát a bőr-és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, így a Curiosa® gél elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást. Cink tartalma révén távol tartja a kórokozókat, így hozzájárul a felülfertőződés megelőzéséhez. Ezen kívül segít a gyulladás és a fájdalom csökkentésében is. A cinket és hialuronátot tartalmazó gél rendszeres használata lehetővé teszi, hogy az új bőr rugalmassá, terhelhetőbbé, és ellenállóbbá váljon.

Megfelelő kezelés mellett az elsőfokú égési sérülések általában 1 hét alatt, míg a felületes másodfokú égések két-három héten belül gyógyulnak. Ezekben az esetekben durva hegképződés nem jellemző.

A súlyos égési sérültek ellátása komplex feladat, amely magában foglalja a sürgősségi ellátás mellett a sebgyógyulást elősegítő anyagok bejuttatását a szervezetbe különböző infúziók formájában.

A mély- vagy nagy kiterjedésű, váladékozó sebeket speciális kötszerekkel kell fedni. Ez a kezelés csak intézetben javasolt, ahol az égési területen jártas szakember állapítja meg a kötéscsere szükségességét és időpontját. A mély másod- és a harmadfokú égési sérülés esetén a kórházi kezelés során a műtéti bőrpótlás is szükségessé válhat.

Amennyiben a sérült bőr valamelyik ízület felett helyezkedik el zsugorodó hegek is megjelenhetnek. Ekkor gyógytornász segítségére is szükség lehet és akár több hónapig is eltarthat a rehabilitáció.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!