Curiosa®
gél

Curiosa®
gél

A bőrápolás fontosságáról a sugárkezelés alatt


A daganatos betegségek kialakulásának okai nem ismertek és sajnos a daganatos betegek száma az elmúlt évek során jelentősen megemelkedett, ugyanakkor a kezelési lehetőségek is nagymértékű fejlődésen mentek keresztül.

Daganatok kezelésének módjai

  1. Sebészi eljárás A kezelések leggyakoribb módja és számos fajtáját alkalmazzák.
  2. Kemoterápia A végleges szövettani diagnózis alapján egy orvos csoport dönti el, hogy mikor és milyen kezelésekre van szüksége a betegnek, figyelembe véve az életkort és a kórelőzményeket is.
  3. Sugárkezelés Helyileg nagy energiájú foton sugárral pusztítják el a daganatos sejteket. A kezelés a műtéti területre, és nyirokcsomó pozitivitás esetén a nyirok régiókra irányul.

A sugárkezelés mindig egyénre szabottan, előzetes CT vizsgálat utáni számítógépes tervezéssel történik. A kezeléseket a pontos meghatározás, tervezés után napi rendszerességgel végzik, a hétvége és az ünnepnapok kivételével.

A kezelés mindig tiszta bőrfelületen történik, csak ezt követően lehet a bőrt ápolni. Dezodor, testápoló, vagy illatanyagot tartalmazó készítmények használata tilos, mivel ezek a bőrtüneteket fokozhatják.

Az elmúlt két évtizedben a sugárkezelések technikai felszereltségének bővülése kapcsán a “célzás” pontossága nőtt, ezáltal a fellépő mellékhatások száma és mértéke csökkent.

A sugárkezelés mellékhatásaként jelentkező általános tünetek – pl. fáradékonyság, levertség, esetleg vérkép eltérés – mellett mindig számolnunk kell lokális bőr tünetekkel. Mértéke függhet az egyéni érzékenységtől, a bőr típusától illetve attól, hogy a kezelés korai szakaszában vagy a végén fordul-e elő.

Kezdetben csak enyhe bőrpír, a bőr húzódása, feszülése jelentkezik. Ez gyakran a kezelés második-harmadik hetében lép fel. Ha a tünetek fokozódnak a bőr érzékennyé válik, korpázó vagy nedves hámlás is kezdődhet, a bőr kissé megvastagszik, ödémássá válik, pigmentáció is kialakulhat. Előrehaladott esetekben a tüneti kép hasonlít egy másod-harmad fokú égéshez, ekkor a szervezet általános reakciójával is számolnunk kell. A besugárzott terület jelentős fájdalma, mozgás korlátozottsága is előfordulhat, ami a beteg mindennapi aktivitását is befolyásolhatja. Igen súlyos esetben akár a bőr elhalása is bekövetkezhet.

A sugárkezelés mellékhatásai


Mivel a külső sugárkezelés belépési, behatolási pontja a bőr, így ennek steril gyulladásával minden esetben számolnunk kell.

Testtájékonként, bőrtípusonként nem egyforma reakciók lépnek fel, de minden esetben fontos az előforduló mellékhatásokról való tájékoztatás és a bőr előkészítése a sugárkezelésre. Mivel a sugárkezelés lokálisan hat, így a kezelés belépési mezejébe eső bőr területet kell védenünk illetve kezelnünk.

A bőrtünetek kezelése


A tünetek megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmas a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél, melynek rendszeres, napi használatával a bőr ellenállóbbá tehető. A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme. Biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz.

Megelőzés


A sugárterápia következtében károsodott bőr a rugalmas struktúrájának elvesztése miatt sérülékennyé válik. A cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél élettani hatása alapján segít megelőzni a súlyos bőrelváltozások kialakulását.

Irritált bőr kezelése


A cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél hatékonyan segíti a bőr regenerálódását. A hialuronát cinkkel alkotott komplexének, a cink-hialuronátnak további előnyei is vannak. A Curiosa® sebkezelő gél közvetlenül és közvetve is segít a sérült bőr regenerálásában: a megfelelő mikrokörnyezetet biztosítása mellett gátolja, hogy a környezetből származó (levegőben jelenlevő vagy közvetlen érintkezés útján terjedő) mikroorganizmusok elérjék a sérült bőrfelületet, továbbá enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást.

A Curiosa® sebkezelő gél helyes használatával visszaállíthatja bőre épségét. A Curiosa®géllel történő bőrápolás a sugárkezelés első napjától javasolt. A sugárkezelt bőrterületre szükség esetén naponta többször is alkalmazható.

A tünetek megszűnését követően a Curiosa® gél további használata hozzájárul az erősebb, ellenállóbb, rugalmasabb bőrfelszín kialakulásához.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!