Curiosa®
gél

Curiosa®
gél

Visszérbetegség talaján kialakult lábszárfekélyekről


A népbetegségnek is tekinthető visszérbetegség esetén az alsó végtagi érrendszer kitágul, a vénabillentyűk elégtelen működése miatt a vér visszaáramlása lelassul, a lábszár megduzzad, ödémás lesz, később a bőr elszíneződhet. Ez az állapot egyéni érzékenységtől függően fájdalommal, nehézláb érzéssel, éjszakai görcsökkel is járhat, de nem szükségszerűen okoz jelentős fizikai panaszt.

Kezelés nélkül a folyamatosan táguló erekben áramló vér a szállító funkcióját egyre nehezebben tudja ellátni. Így a lábon a rossz keringés miatt a bőr rugalmatlanná válik, a bőr alatti szövetek is sokkal sérülékenyebbek lesznek, és már minimális traumára is nehezen gyógyuló sebek, fekélyek alakulhatnak ki.

A vénás betegségben szenvedőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék a sebek megjelenését.

Nélkülözhetetlen az alapbetegség kezelése mellett a veszélyeztetett területeken a bőrfelszín ápolása, a bőr ellenálló képességének javítása, amelyben a Curiosa sebkezelő gél rendszeres használata segíthet.

A Curiosa® sebkezelő gél hatóanyaga a cink-hialuronát.

Hogyan tudja segíteni a készítmény a bőr ellenálló képességének javítását, a seb gyógyulását?


A hialuronát egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható, a bőrnek is fontos alkotórésze. A bőr alatti kötőszövetben található kollagén és rugalmas rostok újraképződését serkenti, biztosítva ezzel a bőr rugalmasságát és feszességét. Bőrsérülés esetén nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, mivel megfelelő nedves sebkörnyezetet biztosít.

Hiánya a kötőszöveti rostok elégtelen regenerációjához, csökkent ér-újra-képződéshez és a kötőszöveti sejtek megújulásának zavarához vezet.

A cink tartalmú készítményeket a bőrgyógyászatban évtizedek óta alkalmazzák különböző sebek, egyéb bőrhiányok kezelésére, mivel a bőrdefektusok gyógyítása során jelentősen növekszik a szervezet cink igénye.

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, elhúzódik a sebgyógyulás.

A Curiosa® sebkezelő gél nedvesen tartja a sebet, ez létfontosságú a sebgyógyulást segítő sejtek vándorlása szempontjából. Még további előnyöket is biztosít: gátolja a sebfertőzést okozó mikroorganizmusok bejutását a sebbe, mivel védőfilmet képez a seb felszínén, segít a gyulladás csökkentésében, és hámosító tulajdonsága révén hozzájárul a seb gyorsabb gyógyulásához.

Amennyiben nem sikerült megakadályozni a seb kialakulását a lábszáron, akkor mindenképpen törekedni kell a fekély meggyógyítására.

Legtöbb beteg általában akkor keresi fel az orvost, amikor a seb felszínén a szövetek már elhaltak. Ha a seb még felül is fertőződött, akkor a gyulladásos folyamat tovább nehezíti a beteg életét.

Ebben az állapotban kulcsfontosságú az elhalt szövetek minél alaposabb és minél gyorsabb eltávolítása az élő szövetek károsítása nélkül, amely orvosi feladat.

A seb és a sebkörnyék tisztítására a fiziológiás sóoldat, fertőtlenítésére több gyógyszertárban kapható készítmény is használható, amelyek nem vénykötelesek.

A sebgyógyulás következő lépése a seb sarjadása.

Ebben a fázisban biztosítanunk kell a párás környezetet a sarjszövet megerősödésének segítésére.

E gyógyulási fázisban is eredményesen használható a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél.

A hialuronát pótlása minden típusú seb esetén fokozottan ajánlott az egészséges sebgyógyulás érdekében.

A sarjadásos fázisban a cink jelenléte is szükséges, mivel fertőtlenítő hatásának köszönhetően megakadályozza a sebek felülfertőződését. A cink baktérium-ellenes hatása az ezüstnél erősebb, ugyanakkor nem áll fenn a felhalmozódás veszélye.

A tasakos sebeknél fokozott odafigyelést igényel, hogy a sarjadás a sebalapról történjen. Hatalmas veszéllyel jár, ha az összeboruló sebszélek alatt üregek maradnak, mert ha a gyulladás a mélyszövetek irányába terjed, sokkal veszélyesebb kórállapot alakulhat ki.

Az újonnan képződött sarjszövetre ne használjunk maró, sejtkárosító fertőtlenítő szereket, és nem javasolt a porok, paszták és a kenőcsök alkalmazása sem.

A sebváladékkal összekeveredve páncélszerű réteg alakul ki a seb felszínén, amely alatt elszaporodhatnak a kórokozók, és felülfertőződés jöhet létre. Ez nehezíti, és időben is késlelteti a sebgyógyulást.

Fontos figyelembe venni, hogy a sebgyógyulás különböző fázisaiban a sebváladékozás mennyisége és minősége is jelentősen változhat, ezért mindig a seb aktuális állapotának megfelelő fedőkötszert használjunk.

Lényeges, hogy a teljes gyógyulási folyamat ideje alatt alkalmazzuk a vénás keringést javító, lábdagadást csökkentő kezelést, és ha szükséges, akkor még tehermentesítő módszereket is vegyünk igénybe.

Vegyük sorra még egyszer a krónikus sebek kezelésének lépéseit:

  1. soha nem maradhat el a sebterület fertőtlenítése
  2. fontos a sebgyógyulást jelentősen támogató Curiosa® sebkezelő gél használata
  3. szükséges a seb fedése, mely a védelmet biztosítja
  4. elengedhetetlen a végtagi sebek esetén a kompressziós pólya vagy harisnya alkalmazása. A seb begyógyulása azonban nem jelenti a folyamat befejezését, mivel a heg érési ideje több hónap is lehet. Ezért a Curiosa® sebkezelő gél alkalmazását és a kompressziós kötést továbbra is fent kell tartanunk a megfelelően ellenálló bőrfelszín végleges kialakulásáig, így érhetjük el, hogy a fekély meggyógyuljon és a későbbiekben se alakuljon ki újra.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!