Cikkek

Cikkek

Sebkezelés otthon 1

A krónikus sebek, fekélyek típusai, az otthon is ellátható sebek jellemzői

Cink-hialuronát alkalmazása a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek eseteiben, – hogy az otthonukban is „otthon” lehessenek a sebek kezelésében!...

Sebtípusok

Cikk letöltése

Időszaki kiadványunk őszi számában háztartási balesetekkel foglalkozó írást olvashattak. Az ilyen sebbel, sebekkel végződő történések bizony váratlan vendégnek számítanak minden háztartásban ­ezért fontos, hogy „otthon” legyenek a sebek kezelésében.

De mi történik akkor, ha a „váratlan vendég” tovább marad és lassan mindenkinek a terhére lesz? A gon­dolatsort folytatva például ilyen ­tovább maradó, váratlan és igen kellemetlen ­vendégnek minősül­nek a krónikus, nehezen gyógyuló sebek a lábon.

E sebek három nagy csoportba sorolhatóak. Elsőként a népbetegségnek számító, vénás keringési betegségen (köznyelvben visszerességen) alapuló lábszárfekélyt emelhetjük ki. Ezt a betegséget orvosi nyelven ulcus crurisnak nevezzük. Ezek a sebek leg­gyakrabban a lábszáron, a bokák körüli területen találhatóak meg. A betegség előrehaladott szaka­szában komoly lábdagadás (ödéma), és vénagyul­ladás is gyakran megfigyelhető. Az alapbetegség eredményes orvosi kezelése és megfelelő higiéniai feltételek megléte esetén, a sebellátás az orvos által megadott utasítások betartása mellett otthoni környe­zetben is biztonságos, és sikerrel végezhető.

A második nagy csoportot az ütőeres betegségek (érszűkület) okozta krónikus sebek alkotják, melyek gyakran a mélyebb szöveti rétegek elhalásához is vezethetnek. E sebeket más néven gangrénának nevezzük. Leggyakrabban a lábujjakon, előlábon (köznyelvi nevén lábfejen) alakulnak ki, és súlyos fertőzéses állapotot is eredményezhetnek. Ezért az ilyen típusú krónikus sebek otthoni kezelése nem javasolt, csak intézményi háttérrel biztosítható a meg ­felelő ellátásuk, és a gyógyuláshoz gyakran műtéti beavatkozások is szükségesek.

A végtagokat érintő harmadik nagy csoport a cukor ­betegséget kísérő kis­ér és kis­ideg degeneráción ala­puló krónikus sebek, melyek leggyakrabban a talpon és a fokozott nyomásnak kitett helyeken fordulnak elő. Azokban az esetekben, amikor jelentős ütőeres keringési zavar is társul a kórképhez, hasonlóan a gangrénához, intézeti kezelés szükséges. Azonban a cukorbetegség talaján kialakuló krónikus sebek 80 százalékában az érzéskieséssel járó tényezők vannak nagyobb arányban, ilyen esetekben sikerrel vállal­ható az otthoni környezetben végzett sebgyógyítás, időszakos orvosi felügyelet mellett.

Megelőzés

A krónikus sebek gyógyulásához szükséges feltételek rendkívül szerteágazóak, azonban fellelhető bennük néhány közös vonás, amelyek ismerete nagyban segít a terápiás tervek kialakításánál.

A vénás betegeknél és a hosszú évek óta cukor­betegségben szenvedők esetén is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami annyit jelent, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a sérüléseket elkerüljük és a potenciális sebek kialakulását meg­akadályozzuk. A balesetek is megelőzhetőek általában kellő gondossággal, odafigyeléssel, a szabályok be­tartásával.

Nyilvánvaló, hogy az alapbetegség, ill. alapbetegségek felderítése és megfelelő szintű kezelése alapvető, szükséges feltétel, ami szakorvosi feladat. Tehát, amennyiben hatékonyan felderítjük és megismerjük az alapbetegség vagy alapbetegségek természetét, mint a veszély forrását jelentő állapotokat, és az ezekre adandó terápiás válaszokat, akkor a szövődmények kialakulásának lehetősége is jelentősen csökkenthető!

Mi módon előzhetjük meg a krónikus sebek kiala­kulását?

A legfontosabb teendők: az alapbetegség (visszérbetegség, mélyvénás trombózis, cukorbeteg­séget kísérő kis­ideg elhalás) igen szigorú kezelése és gondozása mellett a veszélyeztetett területeken lévő bőrfelszínek ápolása, a bőr rétegeinek regenerá­ciójához elengedhetetlen hatóanyagok biztosításával. A bőr rugalmassága és vitalitása életünk és egész­ségünk igen fontos tényezői. Számos neves labora ­tórium nemes készítményeinek gazdag kínálatát találhatjuk meg a drogériákban, melyeket a kozme­tikai reklámokból is ismerhetünk.

A sebek kialakulásának az esélyét jelentősen csök­kenthetjük a veszélyeztetett – és seb kialakulásával fenyegetett ­bőrterületek ellenálló képességének javításával és újraépülésének segítésével.

Minden olyan tényező, (például a fehérjedús, ener­giagazdag táplálék, a végtag kritikus területein is megfelelő keringés, a táplálékon kívül bevihető, vagy a kritikus helyre juttatott fehérjék, nyomelemek ­mint pl.: a cink), ami a seb gyógyulásában, a szervezet sebgyógyító mechanizmusában segítségünkre lehet, az alkalmas a sebkialakulás megelőzésére is. E krónikus sebek megjelenése és növekedése a szükséges faktorok hiányára vezethetőek vissza.

Ebben a logikai sorban eljutottunk a cink­hialuronát egyik lehetséges szerepéhez. Tudjuk azt, hogy a ká­rosodott keringésű bőr a rugalmas struktúrájának elvesztése következtében sérülékennyé válik. Ezek a területek csak nehezen gyógyulnak, vagy egyálta ­lán nem gyógyulnak meg. Az alap élettani működés biztosítása és a bőr megfelelő helyi kezelése jelen­tősen csökkenti a krónikus seb kialakulásának lehe ­tőségét ­ez a megelőzés, vagy latinból átvett és szinte magyarrá vált kifejezéssel a prevenció egyik lehetséges útja.

Miként valósulhat meg a prevenció a mindennapok gyakorlatában?

A rendszeres naponkénti feladat első lépése a veszé­lyeztetett bőrterületek tisztántartása. A bőrt szárazra töröljük, majd a készítményt a bőr­felszínen egyenletesen elterítjük és megvárjuk, míg beszívódik és megszárad.

Ezt követően felhelyezzük a rugalmas pólyát vagy a kompressziós harisnyát.

A fenti folyamatot a nap folyamán megismételhetjük. Fontos a rendszeresség, és a végtag keringésének biztosítása is, valamint nem szabad megfeledkezni a napi átlag 3 liter folyadék fogyasztásáról sem.

Ezen a ponton megállunk. Eddig áttekintettük a sebek típusait és a sebellátási triászból (hármasból – megelőzés, kezelés, utókezelés) megismerhettük a prevenciót. Az izgalmas sorozatok dramaturgiai eszközével élve ígéretet teszünk arra, hogy a követ ­kező kiadványban a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek kezelését mutatjuk be. A folytatásban is kitérünk a cink­hialuronátra, mint a sebkezelés Jolly Jokerére, mely gyakorlatilag minden sebgyógyulási fázisban képes erősíteni a regenerálódás folyamatát.


Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!