Cikkek

Cikkek

Sebkezelés otthon 2

A krónikus sebek, fekélyek gyógyítása és utókezelése

Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot...

Cikk letöltése

Legutóbbi kiadványunkban a krónikus sebek típusairól, az otthon is ellátható sebek jellemzőiről olvashattak. Ismertettük a többszintű megelőzés lehetőségeit, kiemeltük ennek alapvető fontosságát, részletesen bemutattuk a cink-hialuronát helyét és szerepét ebben a folyamatban. Írásunk végén ígéretet tettünk a gondolatsor folytatására. Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot.

SEBEK KEZELÉSE

A prevenció hiánya illetve elégtelensége seb, sebek kialakulását eredményezi. Sok beteg a seb megjelenése után fordul orvoshoz és csak ekkor történik meg az alapbetegség állapotának kiderítése, a diagnózisok felállítása. A szakorvosok által szükséges vizsgálatok elvégzése (például: sebleoltás, elhalás mélységének sebészi vizsgálata) után, és annak eredménye alapján sorolható be az adott seb a megfelelő csoportba. Ha már az alapbetegség és a kialakult seb tulajdonságai is ismertek, meghatározható a sebgyógyítás stratégiája, természetesen a kísérő betegségek figyelembevételével.

Vizsgáljuk meg részletesen, miért ajánlott, hogy a család, a barátok, az ismerősök ne hagyják magára a beteget, kísérjék el az orvoshoz, legyenek ott a kötésének cseréjekor, vállalják azt, hogy megta­nulják a sebellátás elemi lépéseit, és segítsenek meg­jegyezni az orvosi viziteken elhangzó ezernyi utasítást, javaslatot, kérést, a beteg gyógyulása érdekében. Hiszen a beteg stressz helyzetben van a rendelőben, nem tud mindenre figyelni, minden előírást pontosan megjegyezni. Emellett a beteg az orvosánál legtöbbször többet ígér, mint amennyit könnyen be tud tartani. SEGÍTENI KELL NEKI az el­hangzottak végrehajtásában, és figyelemmel kísérni, hogy a beteg következetesen betartsa az előírt terápiát.

Így eljutottunk arra a pontra, hogy tudjuk a baj forrását - „szenvedjük” a következményeket - körvonalazódik az alkalmazható terápia.

A cink-hialuronátot joggal nevezhetjük a sebgyógyítás Jolly Joker-ének! A sebgyógyító kártyacsatában sok lapot kivált, mivel a sebgyógyulás legtöbb fázisában aktív segítő tényezőként viselkedik.

A hialuronát a bőr nélkülözhetetlen alkotóeleme, támogatja a regenerálódást és biztosítja a sebgyógyuláshoz megfelelő nedves környezetet. A cinkkel alkotott kombináció pedig további előnyöket nyújt: gátolja a seb felülfertőződését, segít a gyulladás és fájdalom csökkentésében. Kedvező tulajdonságai mellett alkalmazása nem hordoz magában fokozott rizikót! E megnyugtató javallati helyzettel ellentétben a hibásan megválasztott intelligens kötszerek, amennyiben rosszul meghatározott sebgyógyulási fázisban alkalmazzák őket, a seb gyógyulási ütemének visszaesését, szerencsétlenebb esetben a rosszabbodását is eredményezhetik. De - ahogy a kártyapartiban - a Joker sem ér sokat ha nincsenek mellette megfelelő ütőlapok és megfelelő koncepció, így a sebkezelésben is fontos, hogy mindig figyeljünk a fő kezelési irányra és a sebkezelési szabályok szigorú betartására, mivel ebben a képzeletbeli kártyajátékban ezek a lapok éppolyan fontosak. Ha már nem szükséges a naponkénti orvosi részvétel, merjük e sebeket otthon gyógyítani és begyógyítani. Bátran használjuk a cink-hialuronátot, mint Jolly Jokert, mert szükségünk van rá!

Hiszen mindenki tudja, hogy a kártyajátékban a ki nem játszott lap semmit sem ér, ha a játék végére felhasználatlanul kezünkben marad. A végtagi nehezen gyógyuló sebek kezelésében talán a legerősebb ütőlap a kompressziós terápia, ami megvalósulhat rugalmas pólya alkalmazásával, de a jól rögzített kötszerek esetén kompressziós harisnyával is. E tényező nem felejthető és nem hagyható ki, ha a cél a tartós siker. Összeállt a csapat, „mindenki” teszi a dolgát, a seb kisebb és kisebb, a végén egészen kis seb lesz, gyakorlatilag hámosodik. Szívesen kimondanánk, hogy begyógyult, de ez csak a látszat! Ugyanis a szervezetünk törekszik a hámdefektus mielőbbi eltüntetésére, de a bőr – a valóban ellenálló bőr - minden rétegének regenerálódására sokkal hosszabb időre van szükség.

SEBEK UTÓKEZELÉSE

Az utókezelésben, azaz a sebgyógyulás állapotának a stabilizálásában ismét szerepet kaphat a cinkhialuronát, mivel a bőr rétegeinek újraépüléséhez nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaz. A kutatási eredmények alapján ismerjük a cink gyulladáscsökkentő szerepét is, ami szintén a bőr regenerálódását segíti.

Tehát mi a teendő otthon a nehezen gyógyuló sebek kezelésekor, ha már nem szükséges az orvos naponkénti részvétele a sebellátásában?

  • A sebet lemossuk - a környező bőrterületet és a sebet fertőtlenítő oldattal megszabadítjuk a lehetséges kórokozóktól - majd a megfelelő készítménnyel a sebet egyenletesen bekenjük.
  • Fontos, hogy a környező bőrfelületet is finoman bemasszírozzuk, mert ezzel védjük a sebszéleket, segítjük a regenerálódás folyamatát.
  • A sebkezelő készítmény megszáradása után a szükséges fedőkötést felhelyezzük.
  • A sebellátás folyamatát a kompressziós terápiával fejezzük be.

A nehezen gyógyuló sebek kezelésének ez a formája végtelenül egyszerű és végtelenül hatékony, de csak abban az esetben, ha minden egymásra épülő kezelési lépést betartunk és nem kötünk kényelmet kiszolgáló kompromisszumokat. Nagyon fontos, hogy tiszteljük az ellenfelet - ez esetben a krónikus sebet, mert ha ismerjük a jellemzőit és a megfelelő ütőlapok ott vannak a kezünkben - szükséges alázattal biztosan legyőzhetjük.


Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!