Hasznos

A mindennapokban előforduló kisebb sérülések ellátásáról

Életünk során számos kisebb-nagyobb baleset érhet bennünket. A sebbel végződő történések váratlan vendégnek számítanak minden háztartásban, ezért fontos, hogy „otthon” legyünk a sebek kezelésében. Sebgyógyulás alatt azt a biológiai folyamatot értjük, amelynek eredményeként a szövetek folytonossága helyreáll, a szövethiány pótlódik.

Megnézem

A mindennapokban előforduló kisebb sérülések ellátása miatt többnyire nem szükséges felkeresnünk az orvost, de a nagyobb sebek ellátása mindenképpen orvosi feladat. A sebek keletkezését követően a szervezet saját öngyógyító mechanizmusa megkezdi a regenerálódást, azonban a szakszerű ellátás hozzájárul a szebb és gyorsabb gyógyuláshoz. A sebkezelés során elsőrendű feladat az öngyógyító mechanizmus segítése és a sebgyógyulás akadályainak elhárítása. Ebben tud segíteni a Curiosa® sebkezelő gél használata! A Curiosa® sebkezelő gél hatóanyaga a cink-hialuronát, amely magyar fejlesztés.

Hogyan tudja segíteni a készítmény a sebgyógyulást?

A hialuronat egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható, a bőrnek is fontos alkotórésze. A bőr alatti kötőszövetben található kollagén és rugalmas rostok újraképződését serkenti, biztosítva ezzel a bőr rugalmasságát és feszességét. Bőrsérülés esetén nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, mivel megfelelő nedves sebkörnyezetet biztosít. Hiánya a kötőszöveti rostok elégtelen regenerációjához, csökkent ér-újraképződéshez és a kötőszöveti sejtek megújulásának zavarához vezet. A cink tartalmú készítményeket a bőrgyógyászatban évtizedek óta alkalmazzák különböző sebek, egyéb bőrhiányok kezelésére, mivel a bőrdefektusok gyógyítása során jelentősen növekszik a szervezet cink igénye. Cinkhiány esetén csökken az ellenálló képesség, elhúzódik a sebgyógyulás. A Curiosa® sebkezelő gél nedvesen tartja a sebet, amely létfontosságú a sejtek vándorlása szempontjából, valamint további előnyöket biztosít: gátolja a sebfertőzést okozó mikroorganizmusok bejutását a sebbe, mivel védőfilmet képez a seb felszínén, segít a gyulladás csökkentésében, és hámosító tulajdonsága révén gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A sebgyógyulás eredményeként a bőr folytonossági hiánya megszűnik. A felületes, csak a hámréteget érintő sebek tökéletesen, nyom nélkül gyógyulhatnak. A mélyebb, a bőr teljes vastagságát érintő sebeknél hegszövet keletkezik, amely az eredetinél csökkentebb értékű, szőrtüszőt, verejtékmirigyet nem tartalmaz, és az ép bőrtől láthatóan különbözik.

A sebkezelés előírásai sokat változtak az utóbbi években.

A porok, kenőcsök, és paszták alkalmazása nem javasolt, ezek a korábbi mechanikus száraz sebkezelési technikák maradványai. A kutatási eredmények bizonyították hatástalanságukat és esetenként károkozó hatásukat, mivel a sebváladékkal összekeveredve páncélszerű réteg alakul ki a seb felszínén, amely alatt elszaporodhatnak a kórokozók, és felülfertőződés jöhet létre. Ez nehezíti, és időben is késlelteti a sebgyógyulást. Az antibiotikumok helyi alkalmazása sem javasolt, mivel igen nagy számban okoznak allergiát és a gennykeltő baktériumok is könnyen ellenállóvá válhatnak velük szemben. Ismertté vált az is, hogy a jód és számos, színes helyi fertőtlenítő szer gátolhatja a sebgyógyulást. Pajzsmirigybetegségben és jódallergia esetén számos jódos fertőtlenítő szer amúgy sem használható.

A sebkezelés alapszabályai:

 • Vérzéscsillapítás

Az apró vágások, horzsolások vérzése rendszerint magától csillapodik. Ha mégsem, a vérző területre steril gézzel gyakoroljunk enyhe nyomást 5-10 percen át. Ha nem szűnik a vérzés, orvoshoz kell fordulnunk.

 • Sebtisztítás

A horzsolt, szennyezett sebet tiszta vízzel öblítsük le. Amennyiben szükséges, a sebfelszínt és a sebkörnyéket hatékony, de nem roncsoló típusú fertőtlenítő oldatokkal mossuk le. Fertőtlenítésére több gyógyszertárban kapható készítmény is használható, amelyek vény nélkül megvásárolhatóak. A szappan használatát kerüljük, mivel irritálhat, csípő érzést okozhat. Csak a seb környékét tisztítsuk szappanos vízzel, amennyiben az a szennyeződés miatt szükséges. Nem ajánlott a hidrogénperoxid-oldat, jód, vagy jódos fertőtlenítőszer használata, mert ezek károsíthatják az élő szöveteket.

 • Sebkezelés

A megtisztított seb teljes felületére vékony rétegben vigyük fel a Curiosa® gélt. A színtelen gél nem csíp, a gyulladás csökkentésével nyugtatja és hűsíti a sérült szöveteket. Láthatatlan védőréteget képez a seb felszínén, ezzel gátolja a seb felülfertőződését és hámosító tulajdonsága révén gyorsítja a sebgyógyulást.

 • Sebfedés

A Curiosa® géllel kezelt sebre fedőkötés általában nem szükséges, mert állagának köszönhetően jól tapad, nem folyik le, nem zsíros, a bőrt és a ruhát nem színezi. Amennyiben a seb olyan helyen van, hogy a mechanikai védelem vagy a baktériumok távol tartása miatt mégis szükséges a fedőkötés, a sebbe nem tapadó kötszert csak a gél megszáradása után helyezzük fel.

 • Kötéscsere

A kötést naponta cseréljük, mindig steril kötszert alkalmazzunk.

 • Fertőzésre utaló jelek figyelése

Forduljon orvoshoz, ha hidegrázás, láz jelentkezik vagy a seb nem gyógyul, esetleg fokozódik váladékozás vagy a váladék kellemetlen szagú, gennyes, a sebkörnyéke duzzadt és bőrpír látható.

 • Oltás

Sérülés esetén tetanuszoltás akkor javasolt, ha a beteg 1940. december 31. előtt született vagy az utolsó oltás 5 évnél régebbi, és a seb földdel szennyezett.

Bezárom

Az égési sérülések ellátásáról

Az égési sérült betegek komplex ellátást igényelnek, melynek fontos része a bőrön keletkezett égési sebek ellátása.

A kisebb égési sérülések járóbeteg-ellátás keretében is kezelhetők, míg a súlyos égési sérülteknek intézeti elhelyezésre és kezelésre van szüksége.

Megnézem

Kiváltó ok szerint megkülönböztetünk:

 • forrázásos égést, (forró folyadék)
 • kontaktégést (ruhatűz),
 • lángégést (lakástűz, robbanás),
 • elektromos égést (áramütés, villámcsapás esetén),
 • kémiai égéseket, (vegyi anyagok okozta)
 • sugárzás (ionizáló sugárforrás) okozta égési sérüléseket.

Az égési sérülés súlyosságát több tényező határozza meg. Így fontos az égési seb mélysége, kiterjedése és elhelyezkedése. Ezen kívül még figyelembe kell venni a sérült korát és általános állapotát is.

Az égési seb mélysége lehet

I fokú felszínes égés (bőr pirossá válik és erős a fájdalom)
II/a fokozatú felületes részleges mélységű égés (hólyagok keletkeznek, bőrhiány miatt vérzés jelentkezik, erős a fájdalom)
II/b fokozatú mély részleges mélységű égés (az égett terület sápadt fehér, a fájdalom mérsékelt)
III. fokú teljes mélységű égés (az égett terület fehéres/barnás, a sérült idegvégződések miatt fájdalmatlan)
Az égési sérülés kiterjedését %-ban adjuk meg.

A teljes testfelszín 100 %-nak felel meg, a beteg tenyere 1 %.-nak számítható.
Gyermeknél 5 %, míg a felnőttnél 10% testfelszín fölötti égés esetében javasolt a kórházi kezelés, de III. fokú égés esetében már az 1 % kiterjedésnél is intézeti ellátás szükséges.
Nagyon súlyos állapot jön létre, ha a teljes testfelület több mint 35-40 százaléka sérült vagy ha a légutak is érintettek. A tűzzel járó füst és az égés közben felszabaduló mérgező gázok tovább ronthatják a sérült állapotát. Súlyos égési sérülés esetén a beteg nagy mennyiségű, ásványi anyagokat és fehérjéket tartalmazó folyadékot veszít, ami felboríthatja a vérkeringését, és sokkos állapotot idézhet elő.
Súlyos égési sérülésnek számít az is, ha a kezek, lábak, nemi szervek tájékán vagy az arcon történt a sérülés.
Az I. fokú felszínes égések, forrázások általában háztartási balesetek során keletkeznek, de ilyen tüneteket okozhat a túlzott napozás vagy a szolárium hatása is.

Ezek a felületes égések egy jó általános állapotú beteg esetében legfeljebb ambuláns ellátást igényelnek, és legtöbbször jól gyógyulnak.
Mindenképpen orvosi ellátás javasolt:
ha a felületes I fokú felszínes égés vagy II/a fokozatú felületes részleges mélységű égés kb. fél tenyérnyinél nagyobb (0,5% vagy annál nagyobb testfelszín sérült);
ha a sérülés az arcon, ízületek felett (pl. váll, könyök, csípő, térd, boka), a kézen, a lábon vagy a nemi szervek tájékán helyezkedik el;
ha a sérülés II/b fokozatú mély részleges mélységű, vagy III. fokú teljes mélységű;
ha az égési sérülés területén a gyulladásos tünetek fokozódnak (a bőrpír, a fájdalom erősödik, a duzzanat fokozódik, esetleg gennyes váladék jelenik meg).

Az égési sebek kezelése

Az égés mélységének csökkentésére és a fájdalom csillapítására a folyó, hideg vízzel történő hűtés javasolt 8-10 percen keresztül. Ez segíthet meggátolni a mélyebben fekvő szövetek további károsodását. Hűtés után a sebet fertőtlenítsük le, mivel az égett testfelszín jó behatolási kapu a kórokozók számára. A fájdalmat fájdalomcsillapítókkal is enyhíthetjük.
Az égési sebek minél gyorsabb és szebb gyógyulásának érdekében optimális sebgyógyulási viszonyokat kell biztosítani, ehhez legalkalmasabb a nedves sebkörnyezet.

A sebkezelő anyagokkal szembeni elvárás, hogy legyen baktériumölő hatása, és ne károsítsa a szöveteket.
Ezeknek az elvárásoknak kiválóan megfelel a Curiosa® sebkezelő gél, amely cinket és hialuronátot tartalmaz.
Mivel a hialuronát a bőr-és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, így a Curiosa® gél elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást. Cink tartalma révén távol tartja a kórokozókat, így hozzájárul a felülfertőződés megelőzéséhez. Ezen kívül segít a gyulladás és a fájdalom csökkentésében is. A cinket és hialuronátot tartalmazó gél rendszeres használata lehetővé teszi, hogy az új bőr rugalmassá, terhelhetőbbé, és ellenállóbbá váljon.

Megfelelő kezelés mellett az elsőfokú égési sérülések általában 1 hét alatt, míg a felületes másodfokú égések két-három héten belül gyógyulnak. Ezekben az esetekben durva hegképződés nem jellemző.
A súlyos égési sérültek ellátása komplex feladat, amely magában foglalja a sürgősségi ellátás mellett a sebgyógyulást elősegítő anyagok bejuttatását a szervezetbe különböző infúziók formájában.
A mély- vagy nagy kiterjedésű, váladékozó sebeket speciális kötszerekkel kell fedni. Ez a kezelés csak intézetben javasolt, ahol az égési területen jártas szakember állapítja meg a kötéscsere szükségességét és időpontját. A mély másod- és a harmadfokú égési sérülés esetén a kórházi kezelés során a műtéti bőrpótlás is szükségessé válhat.
Amennyiben a sérült bőr valamelyik ízület felett helyezkedik el zsugorodó hegek is megjelenhetnek. Ekkor gyógytornász segítségére is szükség lehet és akár több hónapig is eltarthat a rehabilitáció.

Bezárom

Apró sebek, szülés utáni műtéti heg

A Curiosa® egy univerzális sebkezelő gél, amely számos alkalmazási lehetőségével megbízható segítséget nyújthat az édesanyáknak a mindennapos sebkezelésben.

Megnézem

A Curiosa® alkalmazható*:

 • Sebészeti beavatkozás utáni sebkezelésre (pl. gátmetszés)
 • Műtéti sebek (pl. császármetszés)
 • Kisebb sérülések, horzsolások, vágások
 • Enyhébb égési sérülések (első és másodfokú égés)
 • Sérült vagy problémás bőr
 • Szoptatás miatt kialakuló bőrproblémák (pl. szárazság, hámlás, kisebb sebek) kezelésére.

A Curiosa® sebkezelő gél fő komponense a cink-hialuronát.
A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, amely biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást és megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz. Cinkkel alkotott komplexének, a cink-hialuronátnak további előnyei is vannak.

A Curiosa® gél közvetlenül és közvetve is segít a sérült bőr regenerálásában: a megfelelő mikrokörnyezetet biztosítása mellett gátolja, hogy a környezetből származó (levegőben jelenlevő vagy közvetlen érintkezés útján terjedő) mikroorganizmusok elérjék a sérült bőrfelületet, továbbá enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást.

A Curiosa® teljes mértékben természetes összetevőkből áll, a szervezetünkben is jelenlévő molekulákból, így a túladagolás veszélye nem áll fenn.

Bezárom

Pattanásos bőr kezelése

3+1 TIPP, HOGY BÚCSÚT INTHESS A PATTANÁSOKNAK

Mindannyiunknál előfordult már, hogy reggelre egy akne vagy egy mitesszer miatt nem szívesen léptünk volna ki az utcára. A mindenki számára ismert pattanás, akkor jön létre, ha a bőrön található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik és sajnos rendszerint be is gyullad. A probléma általában serdülőkorban jelentkezik, a hormonális változásoknak, a veleszületett hajlamnak vagy éppen a környezeti hatásoknak köszönhetően.

Megnézem

Kevesen tudják, hogy a serdülőkori pattanások már 8-9 éves korban is jelentkezhetnek egy-egy piros göb formájában, ám ezek napokon belül kiürülnek és elmúlnak. A piros pattanás fehéres gennyel, középen zárt mitesszer, melynél a kivezető nyílást szaruréteg fedi. Ezek néha olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem is vehetők észre, de hajlamosak begyulladni. A bőr pórusaiban kialakuló jellegzetes fekete mitesszer nyílt, közepén az általában szennyeződésnek gondolt sötét pont a melanin nevű bőrfesték és a belekerült sejttörmelék keveréke.

A napi arcápolási rutin fontos eleme a napi kétszeri arcmosás langyos vízzel és az smink esti eltávolítása is. Az arcmosásnál érdemes elkerülni a dörzsölést, ám a bőr típusának megfelelő arclemosó készítmény használata javasolt. A smink eltávolításánál is ügyeljünk arra, hogy kifejezetten aknés, mitesszeres, pattanásos bőrre való készítményt használjunk.
Az amerikai kutatások bebizonyították, hogy az étrend is kulcsszerepet vállal az akné, a mitesszer és a pattanás kialakulásában. Érdemes tehát odafigyelni, hogy mit eszünk, hiszen a magas glikémiás indexű élelmiszerekben és tejtermékekben gazdag étrend megnövelheti ezek kialakulását. A cukor mellőzése mellett fontos az elegendő vitaminbevitel, melyet friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is elérhetünk.

+1 tipp

A cink-hialuronát tartalmú gél helyes használatával visszaállíthatjuk bőrünk épségét, hiszen a hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélülözhetetlen alkotóeleme. Amellett, hogy biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet teremt a gyulladás csökkentéséhez. A mindennapi arcápolási rutinba beillesztve, naponta többször a bőr tisztítása után alkalmazható a cink-hialuronát tartalmú gél, mely nem színezi meg sem a bőrt, sem a ruhát, így a napi outfit tökéletes lehet.

Bezárom

A cukorbetegség talaján kialakult lábszövődményekről

Magyarországon közel 700.000 diagnosztizált cukorbeteg él és sokan nem is tudnak betegségükről. A cukorbetegeknél gyakran alakulnak ki lábszövődmények, melyek sebek, fekélyek megjelenéséhez vezetnek. Ezek nemcsak nehezen gyógyulnak, de gyakran elfertőződnek és a végtag elvesztésével fenyegetnek. A sebek megjelenésének leggyakoribb oka a megelőzés alapvető lépéseinek elmulasztása.

Megnézem

Miért alakulnak ki ezek a sebek a cukorbetegek lábán?

A cukorbetegséghez gyakran társul az idegrostok károsodása a végtagokon, az ún. neuropátia. Ennek következménye a láb deformálódása, a talpon a túlterhelési pontok megjelenése, amelyeket a bőrkeményedések jeleznek. Az idegkárosodás miatt a bőr szárazzá válik, gyakran gombás fertőzéssel együtt járó veszélyes körömelváltozások is kialakulnak.
További tünetek a fokozott szaruréteg termelés, a verejték elválasztás zavara, valamint a bőrben lévő hialuronát mennyiségének drasztikus csökkenése, ami miatt a bőr igen sérülékennyé válik.

A cukorbetegek bőrében a hialuronát szint közel nullára csökken és ez független az életkortól

A neuropátia következménye még az érzéketlenség, a fájdalomérzet teljes kiesése. Emiatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, nem érzi az ütéseket. Ezek az észrevétlen sérülések vezetnek a fekélyek kialakulásához. Az idegkárosodás mellett a hajszálerek viselkedése is módosul, sőt a bőr szerkezete is megváltozik. A cukorbetegek lába fokozott odafigyelést, mindennapos ápolást igényel! Fontos a bőr és körömelváltozások kezelése, a kóros talpi nyomáspontok mielőbbi tehermentesítése és a sérülékeny láb védelme egyedi cipő és lábágy használatával. A lábon lévő sebek kialakulása megelőzhető, ha a cukorbetegség gyógyszeres kezelése és a diéta betartása mellett időben megtörténik a lábak gondos állapotfelmérése és az orvosi utasításoknak megfelelően történik a láb – és a bőrápolás. A bőrkeményedések eltávolítása rendszeres időközökben szakember segítségével végtagmentő, nem túlzás, hogy akár életmentő is lehet (ezt nevezik orvosi pedikűrnek). A lábszövődmények megelőzésében fontos szerepe van még a tehermentesítésre szolgáló védőcipőnek és talpbetéteknek (ortéziseknek). Ezek használata már akkor javasolt, amikor még nem alakultak ki sebek a lábon.
A jó védőcipő merev talpú, mély, hogy a tehermentesítő, teherelosztó, teljes felszínen a talphoz simuló egyedi betétet, az ortézist befogadja. A merev talp azért fontos, mert a szövődmények jellegzetesen a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek vonalában jelentkeznek és a merev talppal elérhető, hogy itt a terhelés és a nyíróerők minimálisra csökkenhessenek. A cink-hyaluronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával a bőr sokkal ellenállóbbá tehető a külső behatásokkal szemben. Segítségével a talp túlterhelési pontjain kialakult bőrkeményedések felpuhíthatók, eltávolításuk könnyebbé válik. Így a kritikus terhelési pontokon a fekélyesedés esélye minimálisra csökkenthető.

Miért fontos ezeknek a bőrkeményedéseknek az eltávolítása?

A fekélyek általában a dörzsölésnek kitett felületeken vagy a talpi nyomáspontokon alakulnak ki, mivel a járás során a bőrkeményedések alatt láthatatlanul és észrevétlenül lágyrész bevérzések alakulhatnak ki. Ezek könnyen befertőződnek, és ekkor kezdődnek az igazi bajok. A mély szövetek felé gyakran könnyebben terjed a gyulladásos folyamat, mint a vaskos bőrkeményedésen át a felszín felé. A mély szöveti gyulladás pedig legtöbbször rejtve marad, csak akkor lesz felismerhető, ha már a lábszár is duzzadt lesz. Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és a láb csak széles sebészi feltárásokkal menthető meg. A cukorbeteg láb műtéti sebeit nem szabad összevarrni, nyitottan kell kezelni szakszerű sebtisztítással, fertőtlenítőkkel, korszerű kötszerekkel. A nagy sebek gyógyulását követő hegek minősége és mielőbbi terhelhetősége miatt fokozottan ajánlott a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél mindennapi alkalmazása. Ez a készítmény hialuronát tartalma segítségével meggyorsítja a sebgyógyulást, cink tartalma révén pedig segít megelőzni a felülfertőződést. Az így kialakult heg rugalmassá, ellenállóbbá válik. A talpi sebek kiújulásának megelőzése a végtagok sorsa szempontjából sarkalatos kérdés.
Bármilyen új cipő – legyen az akár egy egyedileg készített ortopéd cipő – az első viselés során sérülések kialakulásának veszélyével jár és csak nagyon óvatosan szabad használatba venni. Ilyenkor különösen fontos, hogy a bőrt a Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával óvjuk, hogy ne tudjanak kialakulni banális felületes bőrsérülésekből súlyos, mélybe terjedő gyulladások. Ha a gyógyítás folyamatában átmeneti gipszrögzítésre vagy a térdkalács inán támaszkodó magas tehermentesítő csizmára, úgynevezett ortézisre van szükség, óhatatlanul kialakulnak apró bőrsérülések. Még a sebkezelés alapvető részét képező rugalmas pólyázás vagy a kompressziós harisnya viselése is okozhat bőrelváltozásokat a tanuló időben, amíg a beteg, vagy hozzátartozója meg nem tanulja a helyes technikát.

A Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával ezek a következmények is nagy valószínűséggel megelőzhetők.
Szerencsés, ha a védőcipő kellő felvilágosítás és orvosi kontroll mellett kerül átadásra, mert a speciális járásmód megtanulása igen fontos. Jó hír, hogy az egyre szaporodó Diabétesz-Láb Ambulanciák alkalmasak a komplex ellátásra, ezeken az ambulanciákon egyre nagyobb számban működnek az orvosi-pedikűr rendelések, így a veszélyes körömelváltozások és bőrkeményedések eltávolítása orvosi felügyelet mellett, szakszerűen történhet meg.
A bőrápolás részleteinek, a bőr hiány-állapotainak elmagyarázása is alapvető része a kezelésnek. Mindezeket azért fontos hangsúlyozni, mert a csonkoló műtétek legnagyobb része a banálisnak tűnő lábujj elváltozások számlájára írható.
A Diabétesz-Láb Ambulanciákon egyre több helyen van lehetőség arra, hogy a diabetológus, infektológus, sebész, érsebész, traumatológus, ortopédsebész, ortopédcipő készítő és az orvosi lábápoló, gyógytornász együttes munkája eredményekét a beteg bevonásával minél több cukorbeteg végtagját megmentsék az amputációtól.
Megfelelő lábápolással lehetőség van a sebek megelőzésére, hozzárétő orvosi kezeléssel a kialakult sebek begyógyíthatóak és a kiújulás is megelőzhető

Összefoglalva:

Sajnos sok cukorbeteg nincs tisztában a diabétesz veszélyeivel és nem jár rendszeresen gondozásra. Időben elvégzett vizsgálatokkal a neuropátia és következményei felfedezhetők, a szövődmények esélye prognosztizálható és az már a betegeken múlik, hogy kellő gondossággal, odafigyeléssel törődik-e saját betegségével.
A cukorbetegek számára fontos
az alapbetegség folyamatos kezelése,
a láb bőrének megfelelő ápolása,
a védőcipő, ortézis használata.
Ezeknek a szabályoknak a betartásával meg lehetne előzni a lábsebek kialakulását. Ezek a lábelváltozások ugyanis típusosan nem fájnak, így könnyen hanyagolja mindenki.
Amikor már sebek jelennek meg a lábon, sokkal nehezebb és lényegesen költségesebb a gyógyulást elérni, és a kilátások sokkal rosszabbak.

Bezárom

Visszérbetegség talaján kialakult lábszárfekélyről

A népbetegségnek is tekinthető visszérbetegség esetén az alsó végtagi érrendszer kitágul, a vénabillentyűk elégtelen működése miatt a vér visszaáramlása lelassul, a lábszár megduzzad, ödémás lesz, később a bőr elszíneződhet. Ez az állapot egyéni érzékenységtől függően fájdalommal, nehézláb érzéssel, éjszakai görcsökkel is járhat, de nem szükségszerűen okoz jelentős fizikai panaszt.

Megnézem

Kezelés nélkül a folyamatosan táguló erekben áramló vér a szállító funkcióját egyre nehezebben tudja ellátni. Így a lábon a rossz keringés miatt a bőr rugalmatlanná válik, a bőr alatti szövetek is sokkal sérülékenyebbek lesznek, és már minimális traumára is nehezen gyógyuló sebek, fekélyek alakulhatnak ki.
A vénás betegségben szenvedőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék a sebek megjelenését.
Nélkülözhetetlen az alapbetegség kezelése mellett a veszélyeztetett területeken a bőrfelszín ápolása, a bőr ellenálló képességének javítása, amelyben a Curiosa sebkezelő gél rendszeres használata segíthet.
A Curiosa® sebkezelő gél hatóanyaga a cink-hialuronát.
Hogyan tudja segíteni a készítmény a bőr ellenálló képességének javítását, a seb gyógyulását?

A hialuronát egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható, a bőrnek is fontos alkotórésze. A bőr alatti kötőszövetben található kollagén és rugalmas rostok újraképződését serkenti, biztosítva ezzel a bőr rugalmasságát és feszességét. Bőrsérülés esetén nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, mivel megfelelő nedves sebkörnyezetet biztosít.
Hiánya a kötőszöveti rostok elégtelen regenerációjához, csökkent ér-újra-képződéshez és a kötőszöveti sejtek megújulásának zavarához vezet.
A cink tartalmú készítményeket a bőrgyógyászatban évtizedek óta alkalmazzák különböző sebek, egyéb bőrhiányok kezelésére, mivel a bőrdefektusok gyógyítása során jelentősen növekszik a szervezet cink igénye.
Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, elhúzódik a sebgyógyulás.
A Curiosa® sebkezelő gél nedvesen tartja a sebet, ez létfontosságú a sebgyógyulást segítő sejtek vándorlása szempontjából. Még további előnyöket is biztosít: gátolja a sebfertőzést okozó mikroorganizmusok bejutását a sebbe, mivel védőfilmet képez a seb felszínén, segít a gyulladás csökkentésében, és hámosító tulajdonsága révén hozzájárul a seb gyorsabb gyógyulásához.
Amennyiben nem sikerült megakadályozni a seb kialakulását a lábszáron, akkor mindenképpen törekedni kell a fekély meggyógyítására.
Legtöbb beteg általában akkor keresi fel az orvost, amikor a seb felszínén a szövetek már elhaltak. Ha a seb még felül is fertőződött, akkor a gyulladásos folyamat tovább nehezíti a beteg életét.
Ebben az állapotban kulcsfontosságú az elhalt szövetek minél alaposabb és minél gyorsabb eltávolítása az élő szövetek károsítása nélkül, amely orvosi feladat.
A seb és a sebkörnyék tisztítására a fiziológiás sóoldat, fertőtlenítésére több gyógyszertárban kapható készítmény is használható, amelyek nem vénykötelesek.
A sebgyógyulás következő lépése a seb sarjadása.
Ebben a fázisban biztosítanunk kell a párás környezetet a sarjszövet megerősödésének segítésére.
E gyógyulási fázisban is eredményesen használható a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél.
A hialuronát pótlása minden típusú seb esetén fokozottan ajánlott az egészséges sebgyógyulás érdekében.
A sarjadásos fázisban a cink jelenléte is szükséges, mivel fertőtlenítő hatásának köszönhetően megakadályozza a sebek felülfertőződését. A cink baktérium-ellenes hatása az ezüstnél erősebb, ugyanakkor nem áll fenn a felhalmozódás veszélye.
A tasakos sebeknél fokozott odafigyelést igényel, hogy a sarjadás a sebalapról történjen. Hatalmas veszéllyel jár, ha az összeboruló sebszélek alatt üregek maradnak, mert ha a gyulladás a mélyszövetek irányába terjed, sokkal veszélyesebb kórállapot alakulhat ki.
Az újonnan képződött sarjszövetre ne használjunk maró, sejtkárosító fertőtlenítő szereket, és nem javasolt a porok, paszták és a kenőcsök alkalmazása sem.
A sebváladékkal összekeveredve páncélszerű réteg alakul ki a seb felszínén, amely alatt elszaporodhatnak a kórokozók, és felülfertőződés jöhet létre. Ez nehezíti, és időben is késlelteti a sebgyógyulást.
Fontos figyelembe venni, hogy a sebgyógyulás különböző fázisaiban a sebváladékozás mennyisége és minősége is jelentősen változhat, ezért mindig a seb aktuális állapotának megfelelő fedőkötszert használjunk.
Lényeges, hogy a teljes gyógyulási folyamat ideje alatt alkalmazzuk a vénás keringést javító, lábdagadást csökkentő kezelést, és ha szükséges, akkor még tehermentesítő módszereket is vegyünk igénybe.

Vegyük sorra még egyszer a krónikus sebek kezelésének lépéseit:

 1. Soha nem maradhat el a sebterület fertőtlenítése
 2. Fontos a sebgyógyulást jelentősen támogató Curiosa® sebkezelő gél használata
 3. Szükséges a seb fedése, mely a védelmet biztosítja
 4. Elengedhetetlen a végtagi sebek esetén a kompressziós pólya vagy harisnya alkalmazása. A seb begyógyulása azonban nem jelenti a folyamat befejezését, mivel a heg érési ideje több hónap is lehet. Ezért a Curiosa® sebkezelő gél alkalmazását és a kompressziós kötést továbbra is fent kell tartanunk a megfelelően ellenálló bőrfelszín végleges kialakulásáig, így érhetjük el, hogy a fekély meggyógyuljon és a későbbiekben se alakuljon ki újra.
Bezárom

A bőrápolás fontosságáról a sugárkezelés alatt

A daganatos betegségek kialakulásának okai nem ismertek és sajnos a daganatos betegek száma az elmúlt évek során jelentősen megemelkedett, ugyanakkor a kezelési lehetőségek is nagymértékű fejlődésen mentek keresztül.

Megnézem

Daganatok kezelésének módjai

 1. Sebészi eljárás A kezelések leggyakoribb módja és számos fajtáját alkalmazzák.
 2. Kemoterápia A végleges szövettani diagnózis alapján egy orvos csoport dönti el, hogy mikor és milyen kezelésekre van szüksége a betegnek, figyelembe véve az életkort és a kórelőzményeket is.
 3. Sugárkezelés Helyileg nagy energiájú foton sugárral pusztítják el a daganatos sejteket. A kezelés a műtéti területre, és nyirokcsomó pozitivitás esetén a nyirok régiókra irányul.
  A sugárkezelés mindig egyénre szabottan, előzetes CT vizsgálat utáni számítógépes tervezéssel történik. A kezeléseket a pontos meghatározás, tervezés után napi rendszerességgel végzik, a hétvége és az ünnepnapok kivételével.

A kezelés mindig tiszta bőrfelületen történik, csak ezt követően lehet a bőrt ápolni. Dezodor, testápoló, vagy illatanyagot tartalmazó készítmények használata tilos, mivel ezek a bőrtüneteket fokozhatják.
Az elmúlt két évtizedben a sugárkezelések technikai felszereltségének bővülése kapcsán a “célzás” pontossága nőtt, ezáltal a fellépő mellékhatások száma és mértéke csökkent.
A sugárkezelés mellékhatásaként jelentkező általános tünetek – pl. fáradékonyság, levertség, esetleg vérkép eltérés – mellett mindig számolnunk kell lokális bőr tünetekkel. Mértéke függhet az egyéni érzékenységtől, a bőr típusától illetve attól, hogy a kezelés korai szakaszában vagy a végén fordul-e elő.

Kezdetben csak enyhe bőrpír, a bőr húzódása, feszülése jelentkezik. Ez gyakran a kezelés második-harmadik hetében lép fel. Ha a tünetek fokozódnak a bőr érzékennyé válik, korpázó vagy nedves hámlás is kezdődhet, a bőr kissé megvastagszik, ödémássá válik, pigmentáció is kialakulhat. Előrehaladott esetekben a tüneti kép hasonlít egy másod-harmad fokú égéshez, ekkor a szervezet általános reakciójával is számolnunk kell. A besugárzott terület jelentős fájdalma, mozgás korlátozottsága is előfordulhat, ami a beteg mindennapi aktivitását is befolyásolhatja. Igen súlyos esetben akár a bőr elhalása is bekövetkezhet.
A sugárkezelés mellékhatásai

Mivel a külső sugárkezelés belépési, behatolási pontja a bőr, így ennek steril gyulladásával minden esetben számolnunk kell.
Testtájékonként, bőrtípusonként nem egyforma reakciók lépnek fel, de minden esetben fontos az előforduló mellékhatásokról való tájékoztatás és a bőr előkészítése a sugárkezelésre. Mivel a sugárkezelés lokálisan hat, így a kezelés belépési mezejébe eső bőr területet kell védenünk illetve kezelnünk.

A bőrtünetek kezelése

A tünetek megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmas a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél, melynek rendszeres, napi használatával a bőr ellenállóbbá tehető. A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme. Biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz.

Megelőzés

A sugárterápia következtében károsodott bőr a rugalmas struktúrájának elvesztése miatt sérülékennyé válik. A cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél élettani hatása alapján segít megelőzni a súlyos bőrelváltozások kialakulását.

Irritált bőr kezelése

A cink-hialuronát tartalmú Curiosa® gél hatékonyan segíti a bőr regenerálódását. A hialuronát cinkkel alkotott komplexének, a cink-hialuronátnak további előnyei is vannak. A Curiosa® sebkezelő gél közvetlenül és közvetve is segít a sérült bőr regenerálásában: a megfelelő mikrokörnyezetet biztosítása mellett gátolja, hogy a környezetből származó (levegőben jelenlevő vagy közvetlen érintkezés útján terjedő) mikroorganizmusok elérjék a sérült bőrfelületet, továbbá enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást.
A Curiosa® sebkezelő gél helyes használatával visszaállíthatja bőre épségét. A Curiosa®géllel történő bőrápolás a sugárkezelés első napjától javasolt. A sugárkezelt bőrterületre szükség esetén naponta többször is alkalmazható.
A tünetek megszűnését követően a Curiosa® gél további használata hozzájárul az erősebb, ellenállóbb, rugalmasabb bőrfelszín kialakulásához.

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUU, Lezárás dátuma: 2020.01.06.