Sebkezelés

Levél egyik betegemtől

FONTOS, HOGY A BETEG MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST KAPJON A BETEGSÉGÉRŐL

Egyik betegemtől levelet kaptam. Nem sms-t, nem e-mailt, nem képeslapot, hanem levelet.

Megnézem

Ritkán kapok levelet, ezért is értékelődött fel számomra ez a levél.
A levél írója középkorú pedagógus, aki évek óta küzd a lábszárfekély különböző stádiumaival. Ugyanakkor végtelenül nyughatatlan, így soha nem tudta elfogadni az éppen aktuális eredményeket és az adott gyógyulási állapotot. Levelében felvet néhány, talán mindenkit foglalkoztató kérdést a betegségével, állapotával kapcsolatosan. A félelem és az aggódás átsugárzik a sorai között.
A levél írója középkorú pedagógus, aki évek óta küzd a lábszárfekély különböző stádiumaival. Ugyanakkor végtelenül nyughatatlan, így soha nem tudta elfogadni az éppen aktuális eredményeket és az adott gyógyulási állapotot. Levelében felvet néhány, talán mindenkit foglalkoztató kérdést a betegségével, állapotával kapcsolatosan. A félelem és az aggódás átsugárzik a sorai között.
Nehezen érthető, hogy az a Tudomány, ami már felvitte az embert a Holdra, és levitte a Föld elképzelhetetlen mélységeibe, miért nem tud megbirkózni az életünket megkeserítő baktériumokkal, és mennyire kell rettegniük a krónikus sebekkel élőknek az újabb, agresszívabb baktériumok felbukkanásától.

Kérdésére a válaszom: Az élővilág rendszere nagyon bonyolult, de a személyi higiénia, a jelenlegi tudásunk, amit részben Semmelweisnek köszönhetünk, ad némi biztonságot. Ha következetesen betartjuk a tisztálkodási és a fertőtlenítési szabályokat, akkor nincs ok a kétségbeesésre. A második, optimizmustól indíttatott kérdése során azt feszegette, hogy most, amikor már valóban begyógyulni látszik a sebe, – ami hosszú évekig nem volt reálisan várható – mit tehet azért, hogy soha többet ne alakuljon ki újra, hiszen a recidíva szó a rémálmukat okozza e betegeknek. Nehéz kérdés, hiszen mindenki ezt szeretné elérni, mégis rendszeresen láttuk és látjuk napjainkban is, hogy e sebek időszakosan visszatérnek.

De azt is látjuk, hogy nem elég vágyni azt, hogy ne jöjjön vissza! Keményen kell érte tenni! Nagyon fontos a szabályok, és az orvosi utasítások következetes betartása, és nem szabad elengedni a gyeplőt akkor sem, amikor azt gondoljuk, hogy a seb már begyógyult. Praxisomban nagyon bíztató eredményeket értünk el a cink-hyaluronát tartalmú gél alkalmazásával, de ezt az eredményt a sebgyógyulást követően is alkalmazott rendszeres, és folyamatos kezelés biztosította. Az évek múlásával a szervezetünk megújuló képessége jelentősen változik, sajnos egyre gyengül a teljesítmény. Amíg a méhen belüli beavatkozások nyom nélkül gyógyulnak, de még a kisgyerekek sérülései is pillanatok alatt feledésbe merülnek, a bőrünk rugalmassága, víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken, a sérülések regenerálódása egyre lassabb. Ha a folyamat annyira lelassul, hogy felborul az egyensúly, akkor keletkezik a rettegett fekély.
De ha pótoljuk a hiányzó elemeket, a cinket és a hyaluronátot, akkor a bőr újjászületik, és a gyógyító folyamat eredménye az újra terhelhető bőr lesz, és akkor már jelentősen csökken a kiújulás veszélye. Lám már a második bátorító, bíztató választ tudtam adni betegemnek. Azért is jó a levél, mert ha ezt „csak úgy” megkérdezi a sebének vizsgálata közben, nem biztos, hogy ilyen mélységekig, ilyen részletességgel el tudok gondolkodni rajta. Azt gondolom, hogy jó pedagógusként felmérte e kérdések súlyát a saját életében, és nem akart felületes, „gyors”, válaszokat kapni. Remélte, hogy mikor levelemet olvassa, akkor számára is olyan asszociációkat indít el a válaszom, ami erősíti a hitében és segíti a gyakorlatában.

A természet és a tudomány együttesen nagyszerű dolgokra képes, ennek eredményeként kaphattuk kezünkbe a cinket és a hyaluronátot tartalmazó sebgyógyító gélt, aminek a segítségével már jó néhány éve gyógyítom a betegeimet. A tudományos kutatás eredményei viszonylag gyorsan megjelennek a magyar orvosok eszköztárában is, így nem kell attól tartania senkinek, hogy néhány ezer kilométerrel nyugatabbra, vagy akár keletebbre gyökeresen más lehetőségei lennének a gyógyulásra. A krónikus sebekkel foglalkozó szakemberek évről évre hazai és nemzetközi kongresszusokon frissíthetik tudásukat és mérethetik meg eredményeiket. Bízom abban, hogy levelem minden olvasójának erőt és hitet tudtam adni, hogy a kezelésüket gyógyításba tudjuk fordítani, és együttes erővel legyőzzük a kirekesztő fekélyt.

Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

Bezárom

A diabétesz talaján kialakuló lábszövődmények megelőzhetők

Magyarországon közel 700.000 diagnosztizált cukorbeteg él, és sokan vannak, akik nem is tudnak betegségükről.

Megnézem

Miért alakulnak ki ezek a sebek a cukorbetegek lábán?

A cukorbetegséghez gyakran társul az idegrostok károsodása a végtagokon, az ún. neuropátia. Ennek következménye a láb deformálódása, a talpon a túlterhelési pontok megjelenése, amelyeket a bőrkeményedések jeleznek. Az idegkárosodás miatt a bőr szárazzá válik, gyakran gombás fertőzéssel együtt járó veszélyes körömelváltozások is kialakulnak.
További tünetek a fokozott szaruréteg termelés, a verejték elválasztás zavara, valamint a bőrben lévő hialuronát mennyiségének drasztikus csökkenése, ami miatt a bőr igen sérülékennyé válik.
A cukorbetegek bőrében a hialuronát szint közel nullára csökken és ez független az életkortól

A neuropátia következménye még az érzéketlenség, a fájdalomérzet teljes kiesése. Emiatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, nem érzi az ütéseket. Ezek az észrevétlen sérülések vezetnek a fekélyek kialakulásához. Az idegkárosodás mellett a hajszálerek viselkedése is módosul, sőt a bőr szerkezete is megváltozik. A cukorbetegek lába fokozott odafigyelést, mindennapos ápolást igényel! Fontos a bőr és körömelváltozások kezelése, a kóros talpi nyomáspontok mielőbbi tehermentesítése és a sérülékeny láb védelme egyedi cipő és lábágy használatával. A lábon lévő sebek kialakulása megelőzhető, ha a cukorbetegség gyógyszeres kezelése és a diéta betartása mellett időben megtörténik a lábak gondos állapotfelmérése és az orvosi utasításoknak megfelelően történik a láb – és a bőrápolás. A bőrkeményedések eltávolítása rendszeres időközökben szakember segítségével végtagmentő, nem túlzás, hogy akár életmentő is lehet (ezt nevezik orvosi pedikűrnek). A lábszövődmények megelőzésében fontos szerepe van még a tehermentesítésre szolgáló védőcipőnek és talpbetéteknek (ortéziseknek). Ezek használata már akkor javasolt, amikor még nem alakultak ki sebek a lábon.
A jó védőcipő merev talpú, mély, hogy a tehermentesítő, teherelosztó, teljes felszínen a talphoz simuló egyedi betétet, az ortézist befogadja. A merev talp azért fontos, mert a szövődmények jellegzetesen a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek vonalában jelentkeznek és a merev talppal elérhető, hogy itt a terhelés és a nyíróerők minimálisra csökkenhessenek. A cink-hyaluronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával a bőr sokkal ellenállóbbá tehető a külső behatásokkal szemben. Segítségével a talp túlterhelési pontjain kialakult bőrkeményedések felpuhíthatók, eltávolításuk könnyebbé válik. Így a kritikus terhelési pontokon a fekélyesedés esélye minimálisra csökkenthető.
Miért fontos ezeknek a bőrkeményedéseknek az eltávolítása?

A fekélyek általában a dörzsölésnek kitett felületeken vagy a talpi nyomáspontokon alakulnak ki, mivel a járás során a bőrkeményedések alatt láthatatlanul és észrevétlenül lágyrész bevérzések alakulhatnak ki. Ezek könnyen befertőződnek, és ekkor kezdődnek az igazi bajok. A mély szövetek felé gyakran könnyebben terjed a gyulladásos folyamat, mint a vaskos bőrkeményedésen át a felszín felé. A mély szöveti gyulladás pedig legtöbbször rejtve marad, csak akkor lesz felismerhető, ha már a lábszár is duzzadt lesz. Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és a láb csak széles sebészi feltárásokkal menthető meg. A cukorbeteg láb műtéti sebeit nem szabad összevarrni, nyitottan kell kezelni szakszerű sebtisztítással, fertőtlenítőkkel, korszerű kötszerekkel. A nagy sebek gyógyulását követő hegek minősége és mielőbbi terhelhetősége miatt fokozottan ajánlott a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gél mindennapi alkalmazása. Ez a készítmény hialuronát tartalma segítségével meggyorsítja a sebgyógyulást, cink tartalma révén pedig segít megelőzni a felülfertőződést. Az így kialakult heg rugalmassá, ellenállóbbá válik. A talpi sebek kiújulásának megelőzése a végtagok sorsa szempontjából sarkalatos kérdés.
Bármilyen új cipő – legyen az akár egy egyedileg készített ortopéd cipő – az első viselés során sérülések kialakulásának veszélyével jár és csak nagyon óvatosan szabad használatba venni. Ilyenkor különösen fontos, hogy a bőrt a Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával óvjuk, hogy ne tudjanak kialakulni banális felületes bőrsérülésekből súlyos, mélybe terjedő gyulladások. Ha a gyógyítás folyamatában átmeneti gipszrögzítésre vagy a térdkalács inán támaszkodó magas tehermentesítő csizmára, úgynevezett ortézisre van szükség, óhatatlanul kialakulnak apró bőrsérülések. Még a sebkezelés alapvető részét képező rugalmas pólyázás vagy a kompressziós harisnya viselése is okozhat bőrelváltozásokat a tanuló időben, amíg a beteg, vagy hozzátartozója meg nem tanulja a helyes technikát.

A Curiosa® sebkezelő gél rendszeres használatával ezek a következmények is nagy valószínűséggel megelőzhetők.

Szerencsés, ha a védőcipő kellő felvilágosítás és orvosi kontroll mellett kerül átadásra, mert a speciális járásmód megtanulása igen fontos. Jó hír, hogy az egyre szaporodó Diabétesz-Láb Ambulanciák alkalmasak a komplex ellátásra, ezeken az ambulanciákon egyre nagyobb számban működnek az orvosi-pedikűr rendelések, így a veszélyes körömelváltozások és bőrkeményedések eltávolítása orvosi felügyelet mellett, szakszerűen történhet meg.
A bőrápolás részleteinek, a bőr hiány-állapotainak elmagyarázása is alapvető része a kezelésnek. Mindezeket azért fontos hangsúlyozni, mert a csonkoló műtétek legnagyobb része a banálisnak tűnő lábujj elváltozások számlájára írható.
A Diabétesz-Láb Ambulanciákon egyre több helyen van lehetőség arra, hogy a diabetológus, infektológus, sebész, érsebész, traumatológus, ortopédsebész, ortopédcipő készítő és az orvosi lábápoló, gyógytornász együttes munkája eredményekét a beteg bevonásával minél több cukorbeteg végtagját megmentsék az amputációtól.
Megfelelő lábápolással lehetőség van a sebek megelőzésére, hozzárétő orvosi kezeléssel a kialakult sebek begyógyíthatóak és a kiújulás is megelőzhető

Összefoglalva:

Sajnos sok cukorbeteg nincs tisztában a diabétesz veszélyeivel és nem jár rendszeresen gondozásra. Időben elvégzett vizsgálatokkal a neuropátia és következményei felfedezhetők, a szövődmények esélye prognosztizálható és az már a betegeken múlik, hogy kellő gondossággal, odafigyeléssel törődik-e saját betegségével.

A cukorbetegek számára fontos

  • az alapbetegség folyamatos kezelése,
  • a láb bőrének megfelelő ápolása,
  • a védőcipő, ortézis használata.

Ezeknek a szabályoknak a betartásával meg lehetne előzni a lábsebek kialakulását. Ezek a lábelváltozások ugyanis típusosan nem fájnak, így könnyen hanyagolja mindenki.
Amikor már sebek jelennek meg a lábon, sokkal nehezebb és lényegesen költségesebb a gyógyulást elérni, és a kilátások sokkal rosszabbak.

Dr. Mecseky László
Diabétesz-Láb Szövetség elnöke
Diabétesz-Láb Szakambulancia
Budapest, Debrecen, Miskolc,
Balassagyarmat

Bezárom

Egyedül nem megy... A krónikus sebek kezelése sem

A KRÓNIKUS SEBEK, FEKÉLYEK KEZELÉSÉHEZ SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG

Miért is kell erről beszélnünk?! Hiszen még a cinkhiarulonát tartalmú Curiosa gél is hatékonyabb csapatban…

Megnézem

A krónikus sebek kialakulásáról, kezelésükről számos helyen olvashatunk. Azonban biztató eredményre csak akkor számíthatunk, ha a manapság széles körben elfogadott korszerű módszereket alkalmazzuk és a nedves sebkezelés elvét követjük. Amikor átgondoljuk a feltételeket, és számba vesszük mennyi tényező együttes jelenléte szükséges a gyógyuláshoz, észre kell vennünk, hogy bizony milyen gyakran megfeledkezünk egy régi nagy slágerről: „Egyedül nem megy…”

MIÉRT FONTOS EZ?

A krónikus sebektől szenvedők gyakran érzik a társadalomból kirekesztve magukat. Ezt a kirekesztettség érzését nagymértékben rontja, ha még a családon belül is egyedül kell megküzdeniük betegségükkel. Azon túl, hogy sebük ellátása minden nap egy egy hosszadalmas procedúra, a sebkezeléshez szükséges kötszerek, egyéb készítmények beszerzése is igen jelentős anyagi terhet ró a családi kasszára.

Vizsgáljuk meg részletesen, miért ajánlott, hogy a család, a barátok, az ismerősök ne hagyják magára a beteget, kísérjék el az orvoshoz, legyenek ott a kötésének cseréjekor, vállalják azt, hogy megtanulják a sebellátás elemi lépéseit, és segítsenek megjegyezni az orvosi viziteken elhangzó ezernyi utasítást, javaslatot, kérést, a beteg gyógyulása érdekében. Hiszen a beteg stressz helyzetben van a rendelőben, nem tud mindenre figyelni, minden előírást pontosan megjegyezni. Emellett a beteg az orvosánál legtöbbször többet ígér, mint amennyit könnyen be tud tartani. SEGÍTENI KELL NEKI az elhangzottak végrehajtásában, és figyelemmel kísérni, hogy a beteg következetesen betartsa az előírt terápiát.
Vegyük sorra azokat a technikai problémákat, amelyek megoldásában a beteg csak segítséggel boldogul, különösen akkor, ha számára nehezen elérhető helyen van a kezelendő seb:
A sebeket minden kötéscserénél fertőtleníteni kell a seben lévő lepedék eltávolításával és a sebkörnyék alapos letisztításával kiegészítve. Ez gyakran FÁJDALOMMAL JÁR! Nem várható el, hogy a beteg jelentős fájdalmat érezve is ugyanolyan alaposan tisztítsa sebeit. De ha a gondos tisztítás napról napra elmarad vagy csak részleges, néhány hét alatt jelentkező baktériumszaporulat akadályozni fogja a gyógyulását.

A következő kihívás a sarjadó és a hámosodó sebek esetén javasolt cink-hialuronat tartalmú gél a sebre és a sebkörnyékére való elhelyezése. A gyakran nehezen elérhető sebeket még nagy nehézségek és pazarlás árán egyedül talán meg is tud tisztítani, de sem ülve sem pedig egyéb kitekert test – helyzetben sem egyszerű ( idős korban még ülve se ) a gél szabályos felvitele a szükséges mennyiségben, főleg pazarlás nélkül.
A harmadik lépés a fedőkötések elhelyezése. Egy seb esetén esetleg elegendő lehet a kettő kéz is, ha jól elérhető helyen van a seb. De nagy területen elhelyezkedő vagy több seb esetén még akár a négy kéz is kevés lehet.

A sebfedések rögzítése, és az azt követő kompressziós pólyázás már a pozitívabb hangulatú fázishoz tartozik, ezért még fontosabb hangsúlyozni, hogy a végtagokon lévő krónikus sebek kezelésének elengedhetetlen része a kompressziós terápia. Sem kényelemből elhagyni, sem pedig helytelenül felhelyezni nem szabad. Elengedhetetlen figyelni arra is, hogy csak a nyújtott láb mellett feltekert rugalmas pólya eredményezi a megfelelő keringésjavítást. Mivel senki sem képes saját magát szabályosan, a lábujjaktól a comb felé haladva, felemelt, nyújtott lábbal, és a szükséges nyomással bepólyázni, – így ez egy újabb pont, amikor EGYEDÜL NEM MEGY.
Figyelnünk kell a tisztaságra, a fertőtlenítő szerekre, szavatosságukra, a sterilitásra. Ha fogytán a cink-hialuronát tartalmú gél, vagy bármely kötszer, akkor már szerveznünk kell az utánpótlást, hiszen a gyógyuló seb állapota rosszabbodhat a szükséges kezelés hiányában.
A kötéscseréken túl szükség van a segítő családtagra az egész kezelés ideje alatt. Nagyon fontos, hogy 13 naponta az érintett betegen kívül más is figyelemmel kísérje, ellenőrizze a változásokat, mivel gyakran tapasztaljuk, hogy a rosszabbodó seb ellenére is türelmesen várják a betegek a csodát…
A jól tájékoztatott családtag gyorsabban hoz racionális döntést a soron kívüli sürgős vizit szükségességéről.

Szükségesek a havi orvosi ellenőrzések akkor is, ha a beteg gyógyul és csökkennek a panaszai. Az általában idős, nehezen mozgó betegek maguktól könnyebben lemondanak vagy halasztatnak szükséges vizsgálatokat. A havi egy alkalommal történő orvosi konzultációk során a sebgyógyulás változó fázisait figyelembe véve sokszor változó sebellátási technikát kell alkalmazni, gyakran a kötszerek szabályszerű váltásával.
De nem szabad elfeledni, hogy időnként nagyon rögös a gyógyuláshoz vezető út – rögös, de járható, rögös, és sok a buktató. Azonban az utóbbi évtizedben a korszerű módszereknek is köszönhetően egyre többen és többen érnek célba.
A korszerű módszerek sokkal komolyabb felkészültséget igényelnek a gyógyítóktól is, és ez jól már csak csapatban művelhető. A sikerhez vezető úton csak olyanok tévedhetnek el, akik segítség nélkül kénytelenek bolyongani a kezelések labirintusában. Figyelnünk, vigyáznunk kell egymásra…
A fekélyes beteg a történelem hosszas évtizedein keresztül a kirekesztettség, és a „soha meg nem gyógyulok” érzés terheit volt kénytelen elviselni. Az utóbbi egy évtizedben megváltoztak a feltételek és megváltoztak az eredmények is.
Most miután láthatták, hogy szinte számtalan a miért…ezentúl tervezzük együtt a gyógyítás stratégiáját.

Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

Bezárom

A krónikus seb kezelése

TÖREKEDNI KELL A KRÓNIKUS SEBEK, FEKÉLYEK MEGGYÓGYÍTÁSÁRA A MEGBÍZHATÓ KÉSZÍTMÉNYEK FELÉRTÉKELŐDNEK!

Egyik betegemtől levelet kaptam. Nem sms-t, nem e-mailt, nem képeslapot, hanem levelet.

Megnézem

TÖREKEDNÜNK KELL A KRÓNIKUS SEBEK MEGGYÓGYÍTÁSÁRA!

E virtuális hajózás a krónikus sebek kezelésében, valamint annak feltételrendszerében elengedhetetlen. A megszorítások, a rosszabbodó gazdasági helyzet viharfelhői, a betegek gyengécske ladikjait egyre jobban dobáló hullámok már jól láthatók. Ennek ellenére is a sebeket kezelni és gyógyítani kell, mert egy másik latin mondás szerint – „Mens sana in corpore sano” azaz „Ép testben ép lélek.” Mert a krónikus sebek nem csak a testnek, de a léleknek is igen komoly terhe.
Törekednünk kell a krónikus sebek mielőbbi meggyógyítására! Vizsgáljuk meg részletesen, mit tehet a beteg, hogy e nehéz és veszélyekkel teli helyzetben is a gyógyulását szolgálja.
A sebellátás szabályait betartva mindent el kell követnie, hogy a szigorított perióduson – 4 hónapon belül a sebe meggyógyuljon, vagy legalább is jelentősen javuljon, hisz akkor bízhat abban, hogy a hatóság tovább engedélyezi a kezelést. Ehhez azonban szükség van a megfelelő együttműködésre a kezelőorvossal. Fontos, hogy a kezelési utasításokat pontosan betartsa, de ezen túl még egyéb áldozatot is kell hoznia.

A sebgyógyulás elősegítéséhez szükséges tényezők:
A dohányzás elhagyása
Az orvos által felírt gyógyszerek pontos alkalmazása
A sebgyógyulást direkt módon segítô készítmények használata
A sebgyógyuláshoz szükséges feltételeket például a cink és a hialuronát kombinációja biztosítani tudja.

Ezen kívül megvéd a felülfertőződéstől is, ami a folyamatos állapotjavulás, és a végleges gyógyulás alapfeltétele.

Ez a készítmény azonban nem csak a begyógyítás hatékonyságát javítja, hanem a korábbi elváltozás területén tovább alkalmazva, a fekélyek kiújulását is csökkenti, így kitűnő eszköz arra, hogy megelőzzük a visszasodródásunkat erre a nagyon kellemetlen viharos tengerre.
Ha a viharok terhei már már elviselhetetlennek tűnnek, próbáljunk meg előre tekintve az időjárás előrejelzésekben hitet, erőt találni!

A prognózis nem túl örömteli! Ugyan vannak a távoli jövőben napsütéses ígéretek, de addig e zord tengerenkellmegfelelnünk,megállnunkahelyünket.
A megbízható társakra támaszkodva ,különös figyelemmel ,hogy végzetes hiba ne csúszhasson a rendszerbe, mely veszély különösen a cukorbetegeket fenyegeti.
Vegyük sorra a krónikus sebek kezelésének lépéseit:
soha nem maradhat el a sebterület fertőtlenítése,
fontos a seb gyógyulást jelentősen támogató cink-hialuronát használata,
szükséges a seb fedése, mely a védelmet biztosítja,
végül a végtagi sebek esetén a kompressziós pólya vagy harisnya használata.
Mert ha bármelyik elmarad, az olyan, mintha a vitorlát és az evezőt egyszerre dobnánk a vízbe, és utána csak tehetetlenül néznénk, amint kicsúszik a sorsunkakezünkből.
Végezetülengedtessékmegazutolsólatinközmondásebbenagondolatsorban: „Sapienti sat.” – azaz – „A bölcsnek elég ennyi.” (Kevés szóból ért az okos.)

A krónikus sebek, fekélyek gyógyítása és utókezelése
Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot…
Legutóbbi kiadványunkban a krónikus sebek típusairól, az otthon is ellátható sebek jellemzőiről olvashattak. Ismertettük a többszintű megelőzés lehetőségeit, kiemeltük ennek alapvető fontosságát, részletesen bemutattuk a cink-hialuronát helyét és szerepét ebben a folyamatban. Írásunk végén ígéretet tettünk a gondolatsor folytatására. Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot.

Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

Bezárom

Nőgyógyászati műtétek utáni sebkezelés

A bőr testünk első, legkülső védelmi vonala a sebész, így a szülész-nőgyógyász orvos számára is különös jelentőséggel bír. A bőr varratsora és a kialakult heg az, amelyet a páciens lát és gyakran ez alapján történik az orvos munkájának megítélése is, még akkor is ha a betegség érdemi gyógyítása, eltávolítása, kimetszése a mélyben történik.

Megnézem

A bőr sebszélének zárása általában az akár több órás, kimerítő operáció utolsó lépése mégis különös figyelmet, gondosságot szentelünk neki.
A leggyakoribb szülészeti hasműtét a császármetszés Magyarországon. Az elmúlt évtizedben körülbelül 30-35 ezer ilyen műtétet végeztek hazánkban évente. A korábban csak végső megoldásként alkalmazott műtét, az elmúlt húsz évben rutinná vált. A szülészek rengeteget tettek a sebek gyógyulásának javulása érdekében. A hasi seb iránya változott, mérete is jelentősen csökkent. Ma már elvétve találkozunk a korábbi köldöktől egészen a szeméremcsontok találkozásáig érő hosszanti vágások helyeivel. Helyette a haránt irányú metszések terjedtek el, amelyet a köznyelvben „bikini metszésnek”neveznek.. Két fontos előnye is van ennek a módszernek: egyrészt nyugodtan viselhetnek a hölgyek fürdőruhát a seb láthatatlan marad, hiszen a legtöbb fehérnemű felső szélének vonala is takarja a heget a nem kívánatos pillantások elől. A másik előnye, hogy ez a haránt irányú seb a test olyan részén, olyan irányú redőben helyezkedik el, ahol a sebszéleket nem feszíti szét jelentős erő a köldök alatti hosszmetszéssel ellentétben.

A nőgyógyászati műtétek spektrumában is paradigmaváltozás következett be. Még az 1990-es évek első felében is a méhet, függelékeket érintő műtétek döntő többsége nyitott hasműtét volt tíz centiméternél hosszabb sebekkel. Sőt a kismedencei tályogok és a nőgyógyászati daganatos műtétek is előírásszerűen, kizárólag hosszanti metszéssel ejtett vágásból kerülhettek elvégzésre, az egész hasüreg áttekintések érdekében. Az endoszkópos műtétek (méhtükrözés, hasi tükrözés) technikájának fejlődésével, elterjedésével mindez megváltozott. Ma már a nőgyógyászati betegségek többségénél, a méhen kívüli terhességek esetében közel 100 százalékban, de a kismedencei tályogok jó részénél, sőt egyes daganatos betegek ellátásánál is szinte láthatatlan 0,5-2 centiméter közötti nyílásokon keresztül zajlanak a laparoszkópos hasi műtétek. Ezek az apró behatolások is a már említett bikini vonal alatt, illetve a köldökgyűrűn keresztül kerülnek elvégzésre.

A hasfal bőrének sebgyógyulását a seb elhelyezkedésén kívül is számos tényező befolyásolja. Ezek lehetnek sebésziek. Ilyenek a sebszélek szimmetrikus egyeztetése az identikus pontokon, megfelelő öltési és csomózási technikával. A szövetekkel való óvatos bánásmód, a trauma kerülése szintén segíti a folyamatot és minősíti a műtétet végző operatőrt. Az aszepszis-antiszepszis elveinek betartása, a modern fertőtlenítő szerek használata és a műtét kapcsán alkalmazott antibiotikum kezelés rutinszerű alkalmazása jótékony hatású. Fel nem szívódó varróanyag, idegentest bennhagyása a sebben azonban ellentétes hatással jár. A betegséggel járó következmények szintén ronthatják a regenerálódás esélyét. A szervezet fehérjehiányának kialakulása például sebváladék képződése folytán jöhet létre. A kollagén- és az elasztikus rostok képződéséhez is szükséges aminosavak hiánya alakulhat ki. Fertőzés, szepszis során számos olyan gyulladásos mediátor, anyag képződik, mely akadályozza a hegképződés folyamatát. A beteg alkata, genetikai sajátosságai szintén meghatározzák a sebgyógyulás folyamatát. Egyesek minden sebe a sarjszövet jóindulatú burjánzásával, úgynevezett keloiddal gyógyul. Az immunrendszer veleszületett gyengesége elhúzódó sebgyógyuláshoz vezethetnek bármely életkorban.
A nők bőrének szerkezete különleges. Főleg a hasfalnak és a szeméremnyílás környékének kell alkalmazkodnia a bőr nagymértékű megnyúlásához, amit a várandósság és a szülés folyamata jelent.
Ez a feltétele, hogy ne okozzanak komoly gondot a várandósság alatti testi változások. Ezért a női kötőszövet rostjai jóval lazábbak, a férfiakéhoz képest, illetve párhuzamosan futnak egymás mellett. Ez biztosítja azt is, hogy a női szervezet több energiatartalékot halmozhasson fel a bőr mélyebb rétegeiben zsírszövet formájában. Ha a várandós nem jut megfelelő táplálékhoz, a zsírtartalékoknak köszönhetően a magzat fejlődése még nem áll meg. A hozzáférhető zsírtartalékok elsődleges raktárai a comb, a csípő és a fenék kötőszövetei.

A kötőszövetekben a sejtek közötti tér, az extracelluláris mátrix molekulái, így a hialuronsav is természetes formában jelen van a szervezetünkben. A hialuronsav egy poliszacharid molekula, s legmeghatározóbb tulajdonsága, a nagyfokú vízmegkötő képessége. Egyes sebkezelő gélek tartalmazzák ezt a hatóanyagot. Ezek a készítmények a kérdéses helyen a bőr felső rétegében képesek hatni, és a sebgyógyulást segíteni. Szintén fontos a hegszövet képződésekor a kötőszövet kollagén rostjainak előállításában résztvevő fibroblasztok működése. A rostok képződését enzimek végzik. Az enzimek fehérjéből (apoenzim) és más nyomelemekből, fémionokból (kofaktor) állnak. Ilyen kofaktor a cink is. A cinkhiány a sebgyógyulás zavarának egyik ismert oka. A cinket tartalmazó külsődleges készítmények a friss sebek, műtéti hegek gyógyulásában nyújtanak segítséget. A kötés levétele és a varratszedés utáni első két hétben naponta kétszer-háromszor, a következő négy hétben naponta egyszer végzett kezelés jótékony hatásúnak bizonyult.

Dr. Szabó Gábor
Szülész-nőgyógyász
SOTE – I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Bezárom

Sebkezelés otthon

A krónikus sebek, fekélyek típusai, az otthon is ellátható sebek jellemzői Cink-hialuronát alkalmazása a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek eseteiben, – hogy az otthonukban is „otthon” lehessenek a sebek kezelésében!…

Megnézem

Sebtípusok

Időszaki kiadványunk őszi számában háztartási balesetekkel foglalkozó írást olvashattak. Az ilyen sebbel, sebekkel végződő történések bizony váratlan vendégnek számítanak minden háztartásban ezért fontos, hogy „otthon” legyenek a sebek kezelésében.
De mi történik akkor, ha a „váratlan vendég” tovább marad és lassan mindenkinek a terhére lesz? A gondolatsort folytatva például ilyen tovább maradó, váratlan és igen kellemetlen vendégnek minősülnek a krónikus, nehezen gyógyuló sebek a lábon.

E sebek három nagy csoportba sorolhatóak. Elsőként a népbetegségnek számító, vénás keringési betegségen (köznyelvben visszerességen) alapuló lábszárfekélyt emelhetjük ki. Ezt a betegséget orvosi nyelven ulcus crurisnak nevezzük. Ezek a sebek leggyakrabban a lábszáron, a bokák körüli területen találhatóak meg. A betegség előrehaladott szakaszában komoly lábdagadás (ödéma), és vénagyulladás is gyakran megfigyelhető. Az alapbetegség eredményes orvosi kezelése és megfelelő higiéniai feltételek megléte esetén, a sebellátás az orvos által megadott utasítások betartása mellett otthoni környezetben is biztonságos, és sikerrel végezhető.

A második nagy csoportot az ütőeres betegségek (érszűkület) okozta krónikus sebek alkotják, melyek gyakran a mélyebb szöveti rétegek elhalásához is vezethetnek. E sebeket más néven gangrénának nevezzük. Leggyakrabban a lábujjakon, előlábon (köznyelvi nevén lábfejen) alakulnak ki, és súlyos fertőzéses állapotot is eredményezhetnek. Ezért az ilyen típusú krónikus sebek otthoni kezelése nem javasolt, csak intézményi háttérrel biztosítható a meg felelő ellátásuk, és a gyógyuláshoz gyakran műtéti beavatkozások is szükségesek.

A végtagokat érintő harmadik nagy csoport a cukor betegséget kísérő kisér és kisideg degeneráción alapuló krónikus sebek, melyek leggyakrabban a talpon és a fokozott nyomásnak kitett helyeken fordulnak elő. Azokban az esetekben, amikor jelentős ütőeres keringési zavar is társul a kórképhez, hasonlóan a gangrénához, intézeti kezelés szükséges. Azonban a cukorbetegség talaján kialakuló krónikus sebek 80 százalékában az érzéskieséssel járó tényezők vannak nagyobb arányban, ilyen esetekben sikerrel vállalható az otthoni környezetben végzett sebgyógyítás, időszakos orvosi felügyelet mellett.

Megelőzés

A krónikus sebek gyógyulásához szükséges feltételek rendkívül szerteágazóak, azonban fellelhető bennük néhány közös vonás, amelyek ismerete nagyban segít a terápiás tervek kialakításánál.
A vénás betegeknél és a hosszú évek óta cukorbetegségben szenvedők esetén is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami annyit jelent, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a sérüléseket elkerüljük és a potenciális sebek kialakulását megakadályozzuk. A balesetek is megelőzhetőek általában kellő gondossággal, odafigyeléssel, a szabályok betartásával.
Nyilvánvaló, hogy az alapbetegség, ill. alapbetegségek felderítése és megfelelő szintű kezelése alapvető, szükséges feltétel, ami szakorvosi feladat. Tehát, amennyiben hatékonyan felderítjük és megismerjük az alapbetegség vagy alapbetegségek természetét, mint a veszély forrását jelentő állapotokat, és az ezekre adandó terápiás válaszokat, akkor a szövődmények kialakulásának lehetősége is jelentősen csökkenthető!

Mi módon előzhetjük meg a krónikus sebek kialakulását?
A legfontosabb teendők: az alapbetegség (visszérbetegség, mélyvénás trombózis, cukorbetegséget kísérő kisideg elhalás) igen szigorú kezelése és gondozása mellett a veszélyeztetett területeken lévő bőrfelszínek ápolása, a bőr rétegeinek regenerációjához elengedhetetlen hatóanyagok biztosításával. A bőr rugalmassága és vitalitása életünk és egészségünk igen fontos tényezői. Számos neves labora tórium nemes készítményeinek gazdag kínálatát találhatjuk meg a drogériákban, melyeket a kozmetikai reklámokból is ismerhetünk.

A sebek kialakulásának az esélyét jelentősen csökkenthetjük a veszélyeztetett – és seb kialakulásával fenyegetett bőrterületek ellenálló képességének javításával és újraépülésének segítésével.

Minden olyan tényező, (például a fehérjedús, energiagazdag táplálék, a végtag kritikus területein is megfelelő keringés, a táplálékon kívül bevihető, vagy a kritikus helyre juttatott fehérjék, nyomelemek mint pl.: a cink), ami a seb gyógyulásában, a szervezet sebgyógyító mechanizmusában segítségünkre lehet, az alkalmas a sebkialakulás megelőzésére is. E krónikus sebek megjelenése és növekedése a szükséges faktorok hiányára vezethetőek vissza.

Ebben a logikai sorban eljutottunk a cinkhialuronát egyik lehetséges szerepéhez. Tudjuk azt, hogy a károsodott keringésű bőr a rugalmas struktúrájának elvesztése következtében sérülékennyé válik. Ezek a területek csak nehezen gyógyulnak, vagy egyáltalán nem gyógyulnak meg. Az alap élettani működés biztosítása és a bőr megfelelő helyi kezelése jelentősen csökkenti a krónikus seb kialakulásának lehetőségét ez a megelőzés, vagy latinból átvett és szinte magyarrá vált kifejezéssel a prevenció egyik lehetséges útja.

Miként valósulhat meg a prevenció a mindennapok gyakorlatában?
A rendszeres naponkénti feladat első lépése a veszélyeztetett bőrterületek tisztántartása. A bőrt szárazra töröljük, majd a készítményt a bőrfelszínen egyenletesen elterítjük és megvárjuk, míg beszívódik és megszárad.

Ezt követően felhelyezzük a rugalmas pólyát vagy a kompressziós harisnyát.
A fenti folyamatot a nap folyamán megismételhetjük. Fontos a rendszeresség, és a végtag keringésének biztosítása is, valamint nem szabad megfeledkezni a napi átlag 3 liter folyadék fogyasztásáról sem.

Ezen a ponton megállunk. Eddig áttekintettük a sebek típusait és a sebellátási triászból (hármasból – megelőzés, kezelés, utókezelés) megismerhettük a prevenciót. Az izgalmas sorozatok dramaturgiai eszközével élve ígéretet teszünk arra, hogy a követ kező kiadványban a krónikus – nehezen gyógyuló – sebek kezelését mutatjuk be. A folytatásban is kitérünk a cinkhialuronátra, mint a sebkezelés Jolly Jokerére, mely gyakorlatilag minden sebgyógyulási fázisban képes erősíteni a regenerálódás folyamatát.

A krónikus sebek, fekélyek gyógyítása és utókezelése

Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot…
Legutóbbi kiadványunkban a krónikus sebek típusairól, az otthon is ellátható sebek jellemzőiről olvashattak. Ismertettük a többszintű megelőzés lehetőségeit, kiemeltük ennek alapvető fontosságát, részletesen bemutattuk a cink-hialuronát helyét és szerepét ebben a folyamatban. Írásunk végén ígéretet tettünk a gondolatsor folytatására. Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot.

SEBEK KEZELÉSE
A prevenció hiánya illetve elégtelensége seb, sebek kialakulását eredményezi. Sok beteg a seb megjelenése után fordul orvoshoz és csak ekkor történik meg az alapbetegség állapotának kiderítése, a diagnózisok felállítása. A szakorvosok által szükséges vizsgálatok elvégzése (például: sebleoltás, elhalás mélységének sebészi vizsgálata) után, és annak eredménye alapján sorolható be az adott seb a megfelelő csoportba. Ha már az alapbetegség és a kialakult seb tulajdonságai is ismertek, meghatározható a sebgyógyítás stratégiája, természetesen a kísérő betegségek figyelembevételével.
Vizsgáljuk meg részletesen, miért ajánlott, hogy a család, a barátok, az ismerősök ne hagyják magára a beteget, kísérjék el az orvoshoz, legyenek ott a kötésének cseréjekor, vállalják azt, hogy megta¬nulják a sebellátás elemi lépéseit, és segítsenek meg¬jegyezni az orvosi viziteken elhangzó ezernyi utasítást, javaslatot, kérést, a beteg gyógyulása érdekében. Hiszen a beteg stressz helyzetben van a rendelőben, nem tud mindenre figyelni, minden előírást pontosan megjegyezni. Emellett a beteg az orvosánál legtöbbször többet ígér, mint amennyit könnyen be tud tartani. SEGÍTENI KELL NEKI az el¬hangzottak végrehajtásában, és figyelemmel kísérni, hogy a beteg következetesen betartsa az előírt terápiát.
Így eljutottunk arra a pontra, hogy tudjuk a baj forrását – „szenvedjük” a következményeket – körvonalazódik az alkalmazható terápia.
A cink-hialuronátot joggal nevezhetjük a sebgyógyítás Jolly Joker-ének! A sebgyógyító kártyacsatában sok lapot kivált, mivel a sebgyógyulás legtöbb fázisában aktív segítő tényezőként viselkedik.
A hialuronát a bőr nélkülözhetetlen alkotóeleme, támogatja a regenerálódást és biztosítja a sebgyógyuláshoz megfelelő nedves környezetet. A cinkkel alkotott kombináció pedig további előnyöket nyújt: gátolja a seb felülfertőződését, segít a gyulladás és fájdalom csökkentésében. Kedvező tulajdonságai mellett alkalmazása nem hordoz magában fokozott rizikót! E megnyugtató javallati helyzettel ellentétben a hibásan megválasztott intelligens kötszerek, amennyiben rosszul meghatározott sebgyógyulási fázisban alkalmazzák őket, a seb gyógyulási ütemének visszaesését, szerencsétlenebb esetben a rosszabbodását is eredményezhetik. De – ahogy a kártyapartiban – a Joker sem ér sokat ha nincsenek mellette megfelelő ütőlapok és megfelelő koncepció, így a sebkezelésben is fontos, hogy mindig figyeljünk a fő kezelési irányra és a sebkezelési szabályok szigorú betartására, mivel ebben a képzeletbeli kártyajátékban ezek a lapok éppolyan fontosak. Ha már nem szükséges a naponkénti orvosi részvétel, merjük e sebeket otthon gyógyítani és begyógyítani. Bátran használjuk a cink-hialuronátot, mint Jolly Jokert, mert szükségünk van rá!
Hiszen mindenki tudja, hogy a kártyajátékban a ki nem játszott lap semmit sem ér, ha a játék végére felhasználatlanul kezünkben marad. A végtagi nehezen gyógyuló sebek kezelésében talán a legerősebb ütőlap a kompressziós terápia, ami megvalósulhat rugalmas pólya alkalmazásával, de a jól rögzített kötszerek esetén kompressziós harisnyával is. E tényező nem felejthető és nem hagyható ki, ha a cél a tartós siker. Összeállt a csapat, „mindenki” teszi a dolgát, a seb kisebb és kisebb, a végén egészen kis seb lesz, gyakorlatilag hámosodik. Szívesen kimondanánk, hogy begyógyult, de ez csak a látszat! Ugyanis a szervezetünk törekszik a hámdefektus mielőbbi eltüntetésére, de a bőr – a valóban ellenálló bőr – minden rétegének regenerálódására sokkal hosszabb időre van szükség.

SEBEK UTÓKEZELÉSE.
Az utókezelésben, azaz a sebgyógyulás állapotának a stabilizálásában ismét szerepet kaphat a cinkhialuronát, mivel a bőr rétegeinek újraépüléséhez nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaz. A kutatási eredmények alapján ismerjük a cink gyulladáscsökkentő szerepét is, ami szintén a bőr regenerálódását segíti.
Tehát mi a teendő otthon a nehezen gyógyuló sebek kezelésekor, ha már nem szükséges az orvos naponkénti részvétele a sebellátásában?

A sebet lemossuk – a környező bőrterületet és a sebet fertőtlenítő oldattal megszabadítjuk a lehetséges kórokozóktól – majd a megfelelő készítménnyel a sebet egyenletesen bekenjük.
Fontos, hogy a környező bőrfelületet is finoman bemasszírozzuk, mert ezzel védjük a sebszéleket, segítjük a regenerálódás folyamatát.
A sebkezelő készítmény megszáradása után a szükséges fedőkötést felhelyezzük.
A sebellátás folyamatát a kompressziós terápiával fejezzük be.

A nehezen gyógyuló sebek kezelésének ez a formája végtelenül egyszerű és végtelenül hatékony, de csak abban az esetben, ha minden egymásra épülő kezelési lépést betartunk és nem kötünk kényelmet kiszolgáló kompromisszumokat. Nagyon fontos, hogy tiszteljük az ellenfelet – ez esetben a krónikus sebet, mert ha ismerjük a jellemzőit és a megfelelő ütőlapok ott vannak a kezünkben – szükséges alázattal biztosan legyőzhetjük.

Dr. Rozsos István
www.thetakozpontpecs.hu

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUU, Lezárás dátuma: 2020.01.06.