Curiosa® Sebkezelő gél

Használati utasítás

Mit kell tudni a Curiosa® sebkezelő gélről?

A Curiosa® sebkezelő gél színtelen, szagtalan, átlátszó gél, mely nem színezi a bőrt és a ruhát. Fő komponense a cink-hialuronát. A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme. Biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz. Cinkkel alkotott komplexének, a cink-hialuronátnak további előnyei is vannak. A Curiosa® sebkezelő gél közvetlenül és közvetve is segít a sérült bőr regenerálásában: a megfelelő mikrokörnyezet biztosítása mellett gátolja, hogy a környezetből származó (levegőben jelenlevő vagy közvetlen érintkezés útján terjedő) mikroorganizmusok elérjék a sérült bőrfelületet, továbbá enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást. A Curiosa® sebkezelő gél helyes használatával visszaállíthatja bőre épségét.

K-7633-1.5

Megnézem

HASZNÁLATI UTASÍTÁS – CURIOSA® sebkezelő gél 15 g, 30 g 

Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a tájékoztatót, mielőtt elkezdené alkalmazni a készítményt!

Mit kell Önnek tudnia a CURIOSA® sebkezelő gélről? 
A CURIOSA® sebkezelő gél színtelen, szagtalan, átlátszó gél, mely nem színezi a bőrt és a ruhát. Fő komponense a cink-hialuronát, segédanyagként kálium-szorbátot (tartósítószer), karbomert (gélképző) és vizet tartalmaz, mikrobiológiai tisztasága megfelel az Európai Gyógyszerkönyv előírásainak. A készítmény különböző kiszerelési egységekben kerül forgalomba (15 g, 30 g). A hialuronát a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme. Biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, és megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz. Cinkkel alkotott komplexének, a cink-hialuronátnak további előnyei is vannak. A CURIOSA® sebkezelő gél közvetlenül és közvetve is segít a sérült bőr regenerálásában: a megfelelő mikrokörnyezet biztosítása mellett gátolja, hogy a környezetből származó (levegőben jelenlevő vagy közvetlen érintkezés útján terjedő) mikroorganizmusok elérjék a sérült bőrfelületet, továbbá enyhíti a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást. A CURIOSA® sebkezelő gél helyes használatával visszaállíthatja bőre épségét.

Alkalmazási területek 
Sérült bőrfelület vagy problémás bőr kezelése és védelme, valamint a különböző eredetű és súlyosságú sebek gyógyulásának elősegítése.

Orvosi felügyelet nélküli alkalmazás 
• sérült vagy problémás bőr (pl. sugárzás okozta irritáció, szárazság, hámlás, stb.)
• felületes sebek, kisebb sérülésekből eredő sebek (pl. horzsolás, szakadás, vágás stb.) enyhébb égési sérülések (első és másodfokú égés)
• enyhe vagy mérsékelten súlyos akné (pattanás).

Orvosi felügyelet melletti alkalmazás 
• krónikus, nehezen gyógyuló sebek (pl. lábszárfekélyek, felfekvés, diabéteszes fekélyek stb.) • műtéti sebek (ép, zárt varrat esetén), sebészeti beavatkozás utáni sebkezelés.

Hogyan kell alkalmazni a CURIOSA® sebkezelő gélt? 
Külsőleg alkalmazandó!

Sérült vagy problémás bőr, akné: 
Az érintett bőrfelületet alaposan tisztítsa meg vízzel, szükség esetén fertőtlenítse le, majd vigyen fel rá vékony rétegben CURIOSA® sebkezelő gélt. A CURIOSA® sebkezelő gél szükség esetén naponta többször is alkalmazható.

Kisebb hámsérülések: 
Az érintett testfelszínt alaposan tisztítsa meg fiziológiás sóoldattal vagy vízzel, itassa fel a nedvességet, és várja meg, amíg a vérzés elmúlik. Szükség esetén fertőtlenítse le, majd vékony rétegben (kb. 1 mm) vigye fel a CURIOSA® sebkezelő gélt a teljes sebfelületre. A seb fedése nem szükséges, hagyhatja a CURIOSA® sebkezelő gélt a seb felületén megszáradni, de be is fedheti a sebet, olyan kötszerrel, amely nem tapad bele a sebbe. A kezelés szükség esetén naponta többször is megismételhető.

I. és II. fokú égési sérülések: 
A sérült bőrfelületet azonnal hűtse le hideg folyóvíz alatt, és használja a CURIOSA® sebkezelő gélt a korábban leírtak szerint.

Krónikus, nehezen gyógyuló sebek (pl. lábszárfekélyek, felfekvés, diabéteszes fekélyek, stb.) és ép, zárt műtéti sebek: 
Nehezen gyógyuló sebek és műtéti sebek (ép, zárt varrat) esetén a kezelés módját a készítmény alkalmazása előtt és a teljes kezelés során egyeztesse orvosával. Ezen esetekben a CURIOSA® sebkezelő gél alkalmazása sebkezelésben jártas szakember felügyelete mellett ajánlott. A seb kezelésén túl, a tünetek hátterében álló alapbetegség megfelelő orvosi kezelése és a kiegészítő gyógymódokra vonatkozó tanácsok betartása is szükséges (pl. kompressziós fásli, gyógycipő használata, tehermentesítés, vércukorszint ellenőrzése, fertőzések megelőzése, stb.). Műtéti sebek kezelése a készítménnyel akkor kezdődhet, ha a seb ép, a sebszéleket zárt varrat egyesíti. A CURIOSA® sebkezelő gél használata előtt fontos a krónikus seb teljes feltisztítása (debridement), amit súlyosabb esetekben csak megfelelő szakember végezhet. A sebalap megfelelő előkészítését követően, az esetlegesen fellépő vérzés megszűnte után, a gélt a már korábban ismertetett módon kell alkalmazni. A seb fedésével kapcsolatban kövesse kezelőorvosa utasítását.

Milyen nem kívánt hatásai lehetnek a CURIOSA® sebkezelő gélnek, és mi a teendő, ha ezek jelentkeznek? 
Ritkán, az alkalmazás kezdetén a következő tünetek fordulhatnak elő: enyhe bőrpír, átmeneti, enyhe szúró vagy égő érzés, helyi fájdalom. Ha a készítmény alkalmazása során váratlan, korábban nem tapasztalt tünet lép fel, pl. szűnni nem akaró irritációt, bőrpírt, gyulladást tapasztal, vagy a seb elfertőződik, esetleg néhány nap után sem mutatja a gyógyulás első jeleit, forduljon orvosához! Klinikai vizsgálatokban nagyon ritkán kis kiterjedésű, helyi szöveti károsodás (hipergranuláció, szövet-túlburjánzás, részleges nekrózis) jelentkezett, ami azonban nem volt egyértelmű összefüggésben a készítmény alkalmazásával.

Mikor ne használja a CURIOSA® sebkezelő gélt? 
A készítmény bármely alkotórészével, vagy Avies (baromfi) eredetű fehérjével szembeni túlérzékenység esetén.

Egyéb tudnivalók: 
Tárolás 5-30 °C között.
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Használat előtt ellenőrizze a csomagolás sértetlenségét!
Használat után a kupakot gondosan zárja vissza!
Ügyeljen arra, hogy a tubus ne érintkezzen közvetlenül a sebbel vagy más felülettel, valamint a használat során óvja a sebet mikrobás fertőzésektől, illetve egyéb szennyeződésektől.
A CURIOSA® sebkezelő gél többszörös adagot tartalmazó tubusban kerül forgalomba. Személyenként külön-külön tubus használata javasolt.
A készítményt csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A készítmény a felbontás után 4 hétig használható.

Gyártó:
Richter Gedeon Nyrt. – 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.

A tájékoztató készítésének dátuma:
2014. március

Európai szabadalom száma: EP 0 964 687

A CURIOSA® a Richter Gedeon Nyrt. bejegyzett védjegye.

Bezárom

Alkalmazási területek

A mindennapokban előforduló kisebb sérülések ellátásáról
https://curiosa.hu/hasznos/a-mindennapokban-elofordulo-kisebb-serulesek-ellatasarol

Megnézem

Az égési sérülések ellátásáról
https://curiosa.hu/hasznos/az-egesi-serulesek-ellatasarol

Műtéti és sebészeti beavatkozás utáni sebkezelés
https://curiosa.hu/hasznos/muteti-es-sebeszeti-beavatkozas-utani-sebkezeles

Apró sebek… Szülés utáni műtéti heg?
https://curiosa.hu/hasznos/apro-sebek-szules-utani-muteti-heg

Pattanásos bőr kezelése
https://curiosa.hu/hasznos/pattanasos-bor-kezelese

A cukorbetegség talaján kialakult lábszövődményekről
https://curiosa.hu/hasznos/a-cukorbetegseg-talajan-kialakult-labszovodmenyekrol

Visszérbetegség talaján kialakult lábszárfekékyekről
https://curiosa.hu/hasznos/visszerbetegseg-talajan-kialakult-labszarfekelyrol

A bőrápolás fontosságáról a sugárkezelés alatt
https://curiosa.hu/hasznos/az-egesi-serulesek-ellatasarol

Bezárom

Kérdések

Milyen nem kívánt hatásai lehetnek a Curiosa® gélnek?
Egyes esetekben előfordulhat helyi túlérzékenység (allergiás reakció). A kezelés kezdetén égő érzés, sebfájdalom, bőrpír jelentkezhet, mely általában rövid időn belül elmúlik. Klinikai vizsgálatok során súlyos állapotú betegeknél nagyon ritkán előfordult kis kiterjedésű, helyi szöveti károsodás, mely esetekben a készítmény alkalmazása és a tünet megjelenése közötti ok-okozati összefüggés nem volt egyértelmű.

Megnézem

Szükséges-e bármilyen fertőtlenítőszert alkalmazni a Curiosa® gél használata előtt?
Az esetek túlnyomó részében nincs szükség kiegészítő fertőtlenítésre, mindemellett ha a seb felszíne vízzel vagy sóoldattal való tisztítás után is túl szennyezett marad, alkalmazható valamilyen fertőtlenítőszer. A bőrfertőtlenítő készítmények ugyan hatásosak, azonban gátolhatják az élettani sebgyógyulást.

Használhatom-e a Curiosa® gélt vérző sebre?
Meg kell várni, míg a vérzés elmúlik, és azután lehet használni a Curiosa® gélt.

Milyen típusú égési sérülésekre használhatom a Curiosa® gélt?
A kisebb területet érintő I. és enyhe II. fokú égéseknél ajánljuk a Curiosa® gél használatát, amely a sebgyógyulás serkentésén kívül, enyhén hűsíti is az égett bőrfelületet. Súlyosabb égési sérülésnél, amikor nagyobb testfelület és a bőr több rétege is érintett, feltétlenül forduljon orvoshoz, hogy szakszerű ellátásban részesüljön.

Használható-e a Curiosa® gél elfertőződött sebeken?
Elfertőződött sebek esetén folyamatos orvosi megfigyelésre és szakértelemre van szükség. A kezeléshez elengedhetetlen valamilyen szájon át szedhető antibiotikum alkalmazása, azonban kiegészítő kezelésként ajánlható a Curiosa® gél, a gyors és hatékony sebgyógyulás érdekében.

Használható-e a Curiosa® pelenka-kiütésnél?
A pelenka-kiütés is olyan bőrsérülés, melynél a Curiosa® gél használatával pozitív eredményeket érhetünk el, azonban klinikai vizsgálattal ezt még nem bizonyították. Amennyiben a pelenka-kiütés nem javul, ajánlott felkeresni orvosát.

Milyen fedőkötés alkalmazható a Curiosa® gél használatakor?
A kisebb sebeknél fedőkötés alkalmazása általában nem szükséges. Ha mégis le kívánja fedni a sérült bőrfelületet, steril, a sebbe nem ragadó kötszerrel tegye.

Van-e a Curiosa® gélben olyan összetevő, amely foltot hagy a bőrömön vagy a ruhámon?
Nincs, a Curiosa® egy tiszta, illatmentes készítmény, nem hagy foltot sem a bőrön sem a ruhán, és fehérítő hatása sincs.

Mi történik, ha túl sok Curiosa® gélt használok?
Túladagolás veszélye nem áll fenn, mert a Curiosa® gél teljes mértékben természetes összetevőkből, a szervezetünkben is jelenlévő molekulákból áll.

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUU, Lezárás dátuma: 2020.01.06.